Posjet policijskog načelnika hrvatske Uprave za granicu Francuskoj

Slika /slike/2023/5/Posjet policijskog načelnika hrvatske Uprave za granicu Francuskoj/Ničeno fran.jpg

Tema sastanka bila je dosadašnja francusko-hrvatska suradnja

Izvor: Fra vlp u RH

Služba unutarnje sigurnosti Veleposlanstva Francuske Republike u Republici Hrvatskoj bila je od 22. do 24. svibnja 2023. u posjetu Francuskoj u pratnji gospodina Zorana NIČENA, policijskog načelnika hrvatske Uprave za granicu, i jednog suradnika.

Ovo putovanje omogućilo je održavanje strateškog bilateralnog sastanka s g. Fabriceom GARDONOM, glavnim ravnateljem francuske granične policije i njegovim suradnicima.

Tema sastanka bila je dosadašnja francusko-hrvatska suradnja, osobito na području Balkana.

Uslijedili su terenski posjeti Mesnil-Amelotu (Prihvatnom centru u blizini Pariza), Calaisu (u sjevernoj Francuskoj) na temu upravljanja granicama u Eurotunelu i u luci Calais, kao i borbe protiv nelegalnih migracija te malih brodova koje posuđuju migranti kako bi došli u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Hrvatska od 1. siječnja 2023. godine štiti najdužu granicu u schengenskom prostoru.

Ova aktivnost odvija se u okviru osnaženog francusko-hrvatskog partnerstva u području migracija, nakon dolaska g. Fabricea GARDONa u Zagreb u studenom 2022. godine, u povodu organizacije regionalne konferencije od strane francuske i hrvatske policije na temu snažnije borbe protiv organizacija koje se bave krijumčarenjem migranata na balkanskim rutama.
 

Stranica | Granica