Policija za vikend evidentirala 4.454 prekršaja u prometu

Slika /Ilustracije/Promet/stock-2021-brizina.jpg

Utvrđeno je 1.656 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a protiv 15 recidivista proveden je žurni prekršajni postupak

FOTO: ilustracija

I protekloga vikenda policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršaje motociklista.
 
U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici svih policijskih uprava 11.02.2022. – 13.02.2022. godine utvrdili su ukupno 4.454 prekršaja od čega izdvajamo:

- 448 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola,
- 1.656 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja,
- 514 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 270 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području Policijske uprave zagrebačke, 95 takvih prekršaja, a najveća koncentracija alkohola u količini od 2,91 g/kg izmjerena je na području Policijske uprave krapinsko-zagorske.
Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina (100 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 g/kg do 1,00 g/kg, što je ujedno bila najčešća izmjerena koncentracija tijekom provođenja ovih aktivnosti.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je Policijska uprava zagrebačka s 254 takva prekršaja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske, 238 km/h.

Najviše vozača s područja Policijske uprave zagrebačke nije koristilo sigurnosni pojas, njih 74, a također su najviše nepropisno koristili mobitel za vrijeme vožnje (72 takva prekršaja).

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečen 21 ponavljač teških prekršaja u prometu tzv. „recidivist“. Recidivisti su počinili 25 teških prekršaja:
 
  • nedopuštena koncentracija alkohola – 12,
  • upravljanje vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje vozilom – 8
  • upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 5.

Iz tog razloga 10 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 15 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 11. do 13.02.2022. godine, na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 47 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih 15 pripada kategoriji teških prometnih nesreća. U navedenim nesrećama pet osoba je poginulo, a ukupno je ozlijeđeno 57 osoba.

S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 

Savjeti sudionicima u prometu
 
  • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
  • u razdoblju od 01. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.
  • u razdoblju od 15. studenog 2021. do 15. travnja 2022. godine, na većini autocesta i državnih cesta čije se dionice nalaze u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske, obaveza je korištenja zimske opreme na vozilima. Popis prometnica naveden je u Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj  („NN“ br. 121/20.).Preporuka je da se i na ostalim cestama u navedenom razdoblju koriste zimske gume na vozilima, dok je obaveza njihovog korištenja na cestama koje nisu obuhvaćene navedenom Odlukom, propisana kada su na kolniku zimski uvjeti.
  • Više o korištenju zimske opreme na vozilima, možete pronaći na našoj poveznici.


Pisane vijesti | Promet i vozila