Pojačani nadzor vozača u danima Martinja te u cijelom studenom i prosincu ove godine

Slika Vijesti/2021/11/10-11-000.jpg

Nadzor vozača vršiti će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola

Foto: ilustracija

Od 11. do 14. studenog, povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u prometu koji su konzumirali alkoholna pića, Ministarstvo unutarnjih poslova dodatno će usmjeriti preventivno-represivne aktivnosti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.
 
Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati, kada je na samo Martinje i vikend poslije na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 6.352 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 606 vozača, a 12 vozača je odbilo alkotestiranje. Također, troje vozača na preliminarnom testiranju na droge bila su pozitivna, dok je 17 odbilo testiranje. Najveći broj vozača koji su upravljali pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 31 do 40 godine – 147 vozača, od 25 do 30 godina – 112 vozača, 18 do 24 godina – 112 vozača. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg – 248 vozača, dok je koncentracija veća od 1,50 g/kg utvrđena kod 120 vozača.

Kontrola prometa
 
Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
  • koristite javni prijevoz,
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan
  • dodatni savjeti za sigurnu vožnju, posebice za mopediste i motocikliste (PDF)
 
Smrtno stradavanje u prometnim nesrećama
 
Prema statističkim pokazateljima u deset mjeseci 2021. godine u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 259 osoba, od kojih su 124 ili 47,9% poginule u nesrećama koje su se dogodile u dane vikenda.
Upravo statističko praćenje broja prometnih nesreća, iz godine u godinu, pokazuje da se upravo u mjesecima studenom i prosincu - mjesecu božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima.
 
Policija će do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.
 
Kako su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile mlade osobe, poseban apel uputili bi i roditeljima, odnosno da mladim osobama se ne omogućava dostupnost upravljanja vozilom dok nisu položile vozački ispit. Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu

Odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama vezane uz vožnju pod utjecajem alkohola (PDF)

 
 

Pisane vijesti | Statistike | Promet i vozila