Operativnom akcijom Mobile 4 u borbi protiv krijumčarenja i trgovanja ljudima

Slika /Vijesti/2021/11/JAD-MOBILE-4-RESULTS_2-16x9.jpg

Zajedničkom akcijom 23 europske zemlje, uz Frontex, Interpol i Europol, uspješno onemogućeno nekoliko kriminalnih aktivnosti

Dvotjedna operacija Mobile 4, usmjerena na nekoliko oblika organiziranog imovinskog kriminala i prijevare, uspješno je zaključila svoje akcijske dane u studenom, nakon tisuća provjera na granicama i prometnicama diljem Europe.
 
Operativci su u 16 europskih zemalja i još 6 balkanskih država uspješno presreli stotine ukradenih vozila i dijelova vozila, kao i 1000 nezakonitih migranata i 31 krijumčara ljudi. Akcija Mobile 4 je velika međunarodna operacija pod vodstvom Grčke, Njemačke, Poljske, Frontexa i Europola. U istraživanje su bili uključeni policijski službenici i granična policija iz 23 europske i zapadnobalkanske države*.
 
Europol je pružio podršku na daljinu unakrsnim provjeravanjem u svojim bazama podataka informacija prikupljenih na terenu u stvarnom vremenu.
 
Ukupni rezultati zajedničkih akcijskih dana od 11. do 22. listopada:
 
  • 518 ukradenih vozila,
  • 400 ukradenih autodijelova,
  • 140 krivotvorenih dokumenata,
  • 4 ukradena plovila,
  • 10 000 provjera baze podataka,
  • 1 000 osoba u nezakonitom prelasku granice i
  • 31 krijumčar.

 
Sudjelovanje hrvatske policije

 
U ovim zajedničkim akcijskim danima (JAD) operativne akcije Mobile 4 hrvatska policija je sudjelovanjem dala svoj doprinos otkrivanjem ili pronalaskom:
 
  • dva ukradena vozila,
  • 38 osoba zatečenih u nezakonitom prelasku granice,
  • 10 krivotvorenih osobnih isprava,
  • 15 slučajeva krijumčarenja droge, alkohola i cigareta,
  • dva krivotvorena dokumenta vozila,
  • jednog krijumčarenog oružja,
  • 13 počinitelja,
  • 192 provjere u bazama podataka i
  • 25 razmjena informacija.

 
Višestruka operativna akcija protiv krijumčarenja

 
Tijekom dva tjedna akcija službi za provedbu zakona, policijski službenici usmjereno su tragali za kriminalnim aktivnostima na nekoliko fronti, obavljajući provjere vozila, granične provjere i analize u bazama podataka. Glavni naglasak bio je na ukradenim vozilima, dijelovima vozila i krijumčarenju migranata, a ciljalo se i na trgovinu drogom, vatrenim oružjem i ugroženim vrstama.
 
Navedene aktivnosti su dovele do zapljene 518 ukradenih vozila. Policijski službenici su također pronašli nekoliko ukradenih luksuznih automobila iz zapadne Europe koje su pronašli u Poljskoj, Češkoj, Litvi i Slovačkoj, kao i četiri ukradena plovila.
 
Nadležna tijela koja su sudjelovala u akciji Mobile 4 zamijetila su rastući trend krijumčarenja ukradenih kamiona, autobusa, poljoprivrednih strojeva i vozila za odmor kao što su kamperi. Policijski službenici su istovremeno obavljali racije u tzv. chop shopovima, odnosno ilegalnim radionicama u kojima se ukradena vozila rastavljaju na dijelove kako bi se olakšalo njihovo krijumčarenje te su obavljali provjere na prometnicama. Navedeno je rezultiralo pronalaskom 400 ukradenih dijelova vozila, kao i 140 krivotvorenih osobnih iskaznica i dokumenata vozila.
 
Daljnjim provjerama cestovnih vozila i plovila, policijski službenici pronašli su 1 000 migranata koji su prokrijumčareni u EU, što je dovelo do uhićenja 31 krijumčara migranata.

 
Opsežna suradnja i razmjena informacija

 
Bliska suradnja tijela za provedbu zakona omogućila je istražiteljima da se u okviru akcije Mobile 4 uspješno usmjere na širok raspon kriminalnih aktivnosti. Tijelima za provedbu zakona podršku su pružili i  privatni akteri iz sektora proizvodnje i najma vozila, što je istražiteljima omogućilo učinkovitije djelovanje i preciznost tijekom akcijskih dana.
 
*Uključene zemlje: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Španjolska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija su bile uključene u akciju na licu mjesta.


 

Europska unija je 2010. godine uspostavila četverogodišnji ciklus politika u svrhu osiguranja boljeg kontinuiteta u borbi protiv teškog međunarodnog i organiziranog kriminala. 2017. godine, Vijeće EU-a odlučilo je nastaviti s ciklusom politika za razdoblje od 2018. do 2021. godine. Cilj mu je borba protiv najznačajnijih prijetnji Europskoj uniji koje nastaju kao rezultat organiziranog i teškog međunarodnog kriminala. Navedeno se postiže unaprjeđenjem i jačanjem suradnje među relevantnim službama država članica EU-a, institucijama i agencijama, kao i trećim zemljama i organizacijama, uključujući privatni sektor prema potrebi. Imovinski kriminal jedan je od prioriteta ciklusa politika.
 

Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji