Počinje školska godina - „Poštujte naše znakove 2019.“

25. godinu zaredom Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provodi edukativno-promidžbenu akciju „Poštujte naše znakove“ na početku školske godine

FOTO: MUP

Danas, 6. rujna, u amfiteatru Ravnateljstva policije održana je konferencija za medije na kojoj su prezentirane aktivnosti koje će policija provoditi u okviru akcije „Poštujte naše znakove“. Na konferenciji je istaknuto kako je početkom nove školske godine 2019./2020. u prve razrede osnovnih škola u Hrvatskoj upisano 38.000 djece, što bi značilo toliko novih sudionika u prometu.
 
Obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima značaju ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, te stoga Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već 25. godinu zaredom u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. Najpoznatija među aktivnostima je akcija „Poštujte naše znakove“, koja se provodi od 1995. godine.
 
Riječ je o interaktivnoj, proaktivnoj, djeci prilagođenoj, edukativnoj akciji, kroz koju policija djecu uči prometnoj kulturi, značenju prometnih znakova te im usađuje poruku da im je policajac i prijatelj i pomagač, što je vrlo važno za njihovo sigurno sudjelovanje u prometu.
 
Na današnjoj konferenciji su sudjelovali voditelj Sigurnosti cestovnog prometa Ravnateljstva policije Josip Mataija, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Cilj konferencije, kao i same akcije je dakle privući pozornost javnosti, posebice vozača na najmlađe, nove sudionike u prometu.
 
Glavna misao koju su istaknuli svi sudionici u svom izlaganju glasi:„Ključ sigurnosti djece su roditelji, a ne djeca sama!“
 
Na početku prisutnima se obratila Pravobraniteljica za djecu Pirnat Dragičević koja se zahvalila na odazivu na konferenciju te je u svom obraćanju istaknula kako je izuzetno važno upozoriti sve sugrađane, roditelje, djecu, vozače kao i cjelokupno društvo na važnost ponašanja djece kao sudionika u prometu na početku nove školske godine.
- „Sigurnost djece u prometu je briga i odgovornost odraslih“ te svi zajedno moramo poduzeti sve kako bi djeca osigurala svoje pravo na sigurnost, rekla je pravobraniteljica.
 
Također je naglasila kako su zabrinjavajući podaci Ministarstva unutarnjih poslova o stradavanju djece u prometnim nesrećama u 2018. godini. Ono što svi moramo znati je da djeca nisu svjesna opasnosti koje na njih vrebaju u prometu. Na kraju svog obraćanja obratila se svim sudionicima u prometu pozivajući ih da poštuju prometne propise te da budu posebno oprezni u blizini škole. Tom prilikom također je apelirala i na vozače da vode računa o ograničenjima brzine, naročito u blizini škole, da prilagode brzinu i propuste djecu te da djecu u osobnim vozilima prevoze u propisanim autosjedalicama uz korištenje sigurnosnog pojasa i bez korištenja mobitela u vožnji.
 
Nakon pravobraniteljice za djecu, prisutnima se obratio i pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin koji je tom prilikom zahvalio Ministarstvu unutarnjih poslova na dobroj suradnji te svima koji su se odazvali na konferenciju. Rekao je da podržava ovu akciju koja je usmjerena na najosjetljivije sudionike u prometu, djecu. U svom obraćanju ukazao je i na važnost skretanja pozornosti svih sudionika u prometu na osiguravanje sigurnosti djece. Također, je naglasio kako od ponedjeljka kreće i kurikularna reforma kojom se mijenja cijela paradigma obrazovanja, a jedna od osnovnih stvari koju posebno ističe, a koja se treba postići je da se djecu nauči kako sačuvati svoj život, a samim time i tuđe živote. Na kraju svog obraćanja naglašava „da je svaki život jedan svijet, svako dijete je svijet za sebe, jedna budućnost“ te da novi Zakon o sigurnosti cestovnog prometa doprinosi sigurnosti djece.
 
Na kraju se prisutnima obratio i Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija koji ukazao na važnost uloge medija u prenošenju poruke javnosti. U svom obraćanju rekao nešto više o samom stanju sigurnosti kao i akciji koja se provodi.
 
Ovogodišnje stanje sigurnosti karakterizira smanjenje svih pokazatelja prometnih nesreća, kao i svih stradavanja u njima - rekao je Mataija. Rezultat uspješnosti i učinkovitosti akcije tijekom vremena možemo vidjeti ako usporedimo početke akcije 1994. godine kada je u prometnim nesrećama smrtno stradalo 57 djece, a u 2018. godini dvoje. Međutim, ističe kako unatoč pozitivnim pomacima, unatrag deset godina, na hrvatskim prometnicama smrtno je stradalo 106 djece, a ozlijeđeno ih je 12.445.
Ono što je posebno zabrinjavajuće je to što je broj poginule djece veći za 150%, a to u brojkama znači da je ove godine poginulo petero djece, u odnosu na dvoje djece u istom razdoblju prošle godine.  Naime, od toga je čak četvero djece smrtno stradalo u svojstvu pješaka. Teško ozlijeđene djece je manje za 32,5%, dok je lakše ozlijeđene djece manje za 9,3 posto. Porast smrtno stradale djece-pješaka, poziva na uzbunu i zahtijeva ulaganje dodatnih napora svih kako bi se priječilo daljnje stradavanje djece koja su najranjivija skupina sudionika u prometu.
 
Iako je ove godine najviše smrtno stradale djece u svojstvu pješaka i dalje u ukupnom broju svih stradavanja prednjače djeca - putnici u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija. Djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. Stoga je to jedan od problema na koji će, između ostalog, i dalje biti usmjereno preventivno i represivno djelovanje policije. Dakle, sigurnost djece u prometu je sigurnost nas odraslih, istaknuo je Mataija.
 
Stoga, s obzirom na navedene podatke policija je uputila apel roditeljima da djecu prevoze na siguran način odnosno na način propisan zakonom tako da u slučaju da do prometne nesreće i dođe posljedice budu što blaže, a za nepropisno prevoženje djece u automobilima novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisane su i veće kazne te je u odnosu na ranijih 500 kuna, kazna povećana na 1000 kuna.
 
Zbog svega navedenog početkom nove školske godine 2019./2020. u sklopu strateških aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i na temelju godišnjih planova rada, policijski službenici će posjetiti sve prve razrede u Hrvatskoj te održati kraće predavanje u kojem će djecu upoznati sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, nakon čega će se učenicima podijeliti reflektirajuće kišne kabanice kako bi bili vidljivi u prometu, rekao je Mataija. Također će prisustvovati i svim prvim roditeljskim sastancima na kojima će ukazati roditeljima na važnost sigurnosti djece u vozilima, kao i na to da oni moraju svoju djecu poučavati kako se na siguran način treba kretati u prometu.
 
Policija je s aktivnostima započela već u srpnju kada su pregledana sva područja svih osnovnih škola te je zatraženo uklanjanje svih eventualnih nedostataka u označenoj prometnoj signalizaciji. U sklopu akcije, policija će biti prisutna u blizini svih osnovnih škola te kontrolirati nepropisna parkiranja i brzinu, te iako je ovo akcija preventivnog karaktera, kazniti će sve one koji će kršiti prometne propise.  Uz policiju, također će u blizini škola biti prisutni i pripadnici Prometne jedinice mladeži i Školskih prometnih jedinica. U suradnji s Inspektoratom cestovnog prometa, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture biti će obavljena i inspekcija svih autobusa koji će služiti za organizirani prijevoz učenika.
 
Sve vezano uz akciju kao i aktivnosti policije tijekom provođenja akcije, ali i savjete roditeljima, djeci i vozačima možete pronaći OVDJE.
 
Svoj djeci, roditeljima i nastavnicima želimo sretan, siguran i bezbrižan početak školske godine!
 
 

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje