Osumnjičeni dvojac vodio zločinačko udruženje te pribavio više od 17 milijuna kuna

Slika /Ilustracije/Promet/stock-2021-001.jpg

Zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju i utajom poreza oštetili Državni proračun RH za više od 7 milijuna kuna

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe Osijek, u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su kriminalističko istraživanje nad devet osoba (44, 65, 53, 67, 27, 51, 45, 59, 82) zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja, zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine, pomaganja u zlouporabi povjerenja te pomaganja u utaji poreza ili carine, sve počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja.
 
Sumnja se da su 44-godišnjak i 65-godišnjak povezali u zajedničko djelovanje ostale osumnjičene te da su od početka 2019. do sredine svibnja 2022. godine na području Zagreba, Slatine i Požege organizirali i vodili zločinačko udruženje sa sedmero ostalih osumnjičenih.
 
Naime, sumnja se da su osumnjičenici (44, 65), kao osobe koje su upravljale s više trgovačkih društava (njih pet), na području Zagreba, Slatine i Požege povezali u zajedničko ostale osumnjičene osobe koje su također bile odgovorne osobe raznih trgovačkih društava. S namjerom stjecanja nepripadne materijalne koristi za sebe i druge obavljali su neosnovane isplate iz trgovačkih društava te naknadno stvarali nevjerodostojnu poslovnu dokumentaciju kako bi se te isplate opravdale, a neosnovanim  umanjenjem osnovice za obračun poreza oštetili su Državni proračun Republike Hrvatske.
 
Tako su, osobno ili izdavanjem naloga drugim osobama, obavljali uplate sa žiro-računa trgovačkih društava u korist drugih društava pod njihovom kontrolom ili kontrolom s njima povezanih osoba. Također su angažirali više osoba i s njima dogovorili da osnuju trgovačka društva ili da u trgovačkim društvima pod njihovim upravljanjem formalno preuzmu funkciju direktora i ovlaštenih potpisnika dokumentacije platnog prometa. Tako će angažirane osobe po potrebi osigurati ili potpisivati nevjerodostojnu poslovnu dokumentaciju kojom bi se opravdale neosnovane novčane doznake, potpisivati odgovorne osobe pojedinih trgovačkih društava i po njihovim nalozima podizati novac i predavati im ga. Ujedno su angažirali osobe koje će provoditi knjiženja nevjerodostojne poslovne dokumentacije i na temelju toga neosnovano umanjivati obveze s osnove poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost.
 
Na takav način su se osumnjičenici (44, 65) zajednički nepripadno materijalno okoristili za najmanje 17.439.654,54 kuna, a osumnjičeni 67-godišnjak za najmanje 6.521.510,20 kuna, dok su Državni proračun RH (s osnove poreza na dodanu vrijednost) oštetili za najmanje 4.061.722,31 kuna te s osnove poreza na dobit za najmanje 3.459.500,09 kuna.
 
U pretragama poslovnih prostora i domova osumnjičenih pronađena je veća količina novca te poslovna dokumentacija i pečati.
 
Po dovršetku kriminalističkog istraživanja policijski službenici će osam osumnjičenih predati pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu će podnijeti Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.
 
 

Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji | Kaznena djela i zakon