Održan bilateralni sastanak glavnog ravnatelja hrvatske policije i v.d. direktora Uprave policije Crne Gore

Glavni ravnatelj hrvatske policije Nikola Milina i crnogorski kolega Brđanin razgovarali o vidovima suradnje dviju policija te sudjelovanju crnogorskih policajaca u projektu „Sigurna turistička destinacija“

Foto: MUP RH

Danas, je u prostorijama Ravnateljstva policije, održan bilateralni sastanak glavnog ravnatelja hrvatske policije Nikole Miline i v.d. direktora Uprave policije Crne Gore Zorana Brđanina sa suradnicima. Sastanku su prisustvovali načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac, načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Alen Klabot te voditeljica Službe za stratešku međunarodnu policijsku suradnju Ravnateljstva policije Vlatka Vulić Petković.

"Dosadašnja  suradnja hrvatske i crnogorske policije bila je na visokoj razini, a kako bi i u narednom razdoblju nastavili aktivnosti u cilju ostvarivanja zajedničkih ciljeva potrebno je dodatno intenzivirati suradnju na operativnoj razini", istaknuo je glavni ravnatelj policije Nikola Milina te dodao: "Ravnateljstvo policije spremno je pružiti crnogorskim kolegama potporu u razmjeni dobrih praksi, posebice u području obrazovanja i obuke policijskih službenika“.

Čelnici hrvatske i crnogorske policije razgovarali su o suradnji na području granične, kriminalističke i specijalne policije, obuke i obrazovanja policijskih službenika. „U pogledu opremanja granične policije, crnogorske kolege u mogućnosti smo upoznati sa potrebnim standardima za opremanje granične policije u zajedničkom cilju borbe protiv prekograničnog kriminaliteta", zaključio je Milina.

Također, razgovarali su i o međunarodnoj razmjeni policijskih službenika u okviru projekta „Sigurna turistička destinacija“, do 2020. godine poznatiji pod nazivom „Sigurna turistička sezona“.

Policija Crne Gore u projekt se uključila 2012. godine, od kada se hrvatski policijski službenici tijekom ljetne turističke sezone upućuju u Crnu Goru, dok se crnogorski policijski službenici upućuju u Republiku Hrvatsku.

U okviru projekta, strani policijski službenici rade u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim kolegama sa ciljem izravnog kontakta sa svojim državljanima ali i što bolje komunikacije između hrvatske policije i stranih državljana. Cilj neposredne suradnje jest postizanje maksimalne sigurnosti stranih turista koji tijekom turističke sezone borave u Republici Hrvatskoj i hrvatskih građana.

Od 2012. godine u Republici Hrvatskoj na području Policijske uprave dubrovačko – neretvanske boravila su ukupno 54 crnogorska policijska službenika, svake godine njih ukupno 6 u razdoblju od 1. srpnja do 1. rujna, a jednak oblik suradnje planiran je i za ljetnu turističku sezonu 2021. godine.

Projekt „Sigurna turistička destinacija“ provodi se od 2006. godine te je u okviru istog do 2020. godine sudjelovalo ukupno 839 stranih policijskih službenika, a tijekom aktualne turističke sezone planiran je dolazak ukupno 68 stranih policijskih službenika.

Tijekom bilateralnog susreta razgovaralo se o svim aktivnostima koje provode hrvatska i crnogorska policija s ciljem postizanja zadovoljavajućeg stanja sigurnosti građana naših dviju država te je u tom smislu dogovoreno daljnje jačanje operativne suradnje u svim gore spomenutim područjima policijskog djelovanja.



 
 

Pisane vijesti | Međuresorna suradnja