Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Nasilje prema ženama, uključujući i nasilje u obitelji, jedan je od najtežih oblika rodno utemeljenog kršenja ljudskih prava.

Foto: PU zagrebačka
Danas, 26. studenog 2018. u 11 sati, u prostorijama Informativnog centra za prevenciju u Martićevoj ulici 10, u organizaciji Ravnateljstva policije i Policijske uprave zagrebačke u suradnji s partnerima Ženska soba – Centar za seksualna prava i Društva za promicanje glazbe Zvuk svjetlosti, obilježen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Program je otvoren skladbom  „Preludiji“ u izvedbi Jeronima Szabolcs Marića iz Društva za promicanje glazbe Zvuk svjetlosti. Voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji iz Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije Anita Matijević i policijska službenica Službe prevencije Ravnateljstva policije Marija Goatti predstavile su rezultate istraživanja Ravnateljstva policije na temu „Rodno uvjetovano nasilje  - Femicide Watch“
Prikazan je i video igrokaz učenica I. gimnazije u Zagrebu: „ŠTO SI RADILA? ZAŠTO MI SE NISI JAVILA“, dok je predavanje na temu: „Femicide: Nužni koraci u suzbijanju“ održala dr.sc. Maja Mamula iz Ženske sobe – centar za seksualna prava.

Odlukom Ujedinjenih naroda  17. prosinca 1999., ovaj dan se diljem svijeta  obilježava u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960.  diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj Republici  brutalno dao ubiti sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal. Obilježavanje ovog Međunarodnog dana ima za cilj upozoriti i senzibilizirati  cjelokupnu javnost s problematikom i posljedicama nasilja, diskriminacije i netolerancije prema ženama.  Ujedno, cilj je potaknuti građane, a posebice žrtve na prijavljivanje nasilja.
Nasilje prema ženama, uključujući i nasilje u obitelji, jedan je od najtežih oblika rodno utemeljenog kršenja ljudskih prava.

Posljednjih pet godina u Republici Hrvatskoj bilježimo kontinuirano smanjenje broja prekršaja nasilja u obitelji opisanih u Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji. Navedeni trend nastavlja se i u ovoj godine kada smo u prvih deset mjeseci prekršajno prijavili ukupno 8528 počinitelja što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje od 11%. S druge strane, kazneno djelo nasilja u obitelji iz godine u godinu bilježi kontinuirano povećanje što povezujemo i s intencijom policije da se nasilništvo u obiteljskim zajednicama primarno procesuira kroz kaznena djela kao teže kažnjive radnje, a ne kroz prekršajne postupke. U prvih X. mjeseci 2018 evidentirano 497 ovih kaznenih djela od čega je njih 387 počinjeno na štetu osoba ženskog spola (oko 80%).

Cijelokupna prezentacija: Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Pisane vijesti