Obilježavanje Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti

Najučinkovitija obrana od svih vrsta internetskih prijevara je edukacija i informiranje građana

Povodom obilježavanja Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti u Ravnateljstvu policije danas 23. listopada, održana je konferencija za medije u organizaciji Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije i Nacionalnog CERT-a Hrvatske akademske i istraživačke mreže- CARNET.

U listopadu se unatrag nekoliko godina obilježava Europski mjesec kibernetičke sigurnosti tijekom kojeg se promovira važnost kibernetičke sigurnosti s posebnim naglaskom na informacijsku sigurnost građana i organizacija te zaštitu njihovih osobnih, financijskih i profesionalnih informacija.
S vremenom internet je postao vrlo privlačno mjesto za počinitelje koji se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od građana izvukli novac, vrijedne financijske informacije ili osobne podatke. Prijevare u kojima glavnu ulogu igraju davno preminuli rođak ili nigerijski princ, iako još uvijek u opticaju, već su pomalo zastarjele i većina građana upoznata je s njima pa kibernetički kriminalci konstantno pronalaze nove načine prijevare građana koje su sve inovativnije i teže za otkriti.

Najučinkovitija obrana od ovih vrsta prijevara je edukacija i informiranje građana, potencijalnih žrtava odnosno prevencija, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da su počinitelji prijevara najčešće izvan granica RH. Tako je voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Renato Grgurić na konferenciji govorio o prijevarama koje građani u posljednje vrijeme najčešće prijavljuju i načinima kako se zaštititi:

na adrese elektroničke pošte dolaze sumnjive poruke elektroničke pošte, u kojima nepoznate osobe ucjenjuju primatelja,

na adrese elektroničke pošte dolaze poruke s lažne Microsoft domene,

građani i knjigovodstveni servisi prijavljuju kako su njihovi privatni i poslovni podaci na računalima kriptirani te im više nisu u mogućnosti pristupiti,

građani i odgovorne osobe u trgovačkim društvima prijavljuju kako su u svojoj elektroničkoj pošti zaprimili sumnjive poruke, kojima ih se ucjenjuje ili navodi da na svoju štetu uplate novac na nepoznate brojeve bankovnih računa.

Na kraju izlaganja voditelj Grgurić iznio je podatak kako su prijave kibernetičkih kaznenih djela konstantno u porastu te su u prvih devet mjeseci 2019. porasle 10 % u odnosu na broj prijava u istom razdoblju prošle godine.

Svan Hlača iz Nacionalnog CERT-a istaknuo je kako je važno poduzimati i govoriti o proaktivnim mjerama koje CERT i druga nadležna tijela provode, a riječ je o edukaciji korisnika, osvješćivanju opće populacije o kibernetičkoj sigurnosti te o vrstama ugroza koje korisnicima interneta u Hrvatskoj prijete.

U skladu s time spomenuo je kampanju “Veliki hrvatski naivci“ kojom su putem brojnih radionica, webinara i drugih aktivnosti željeli približiti teme iz kibernetičke sigurnosti i potaknuti prosječnog korisnika da prijavi incidente. Kako je u 2019. godini porastao broj prijavljenih incidenata u odnosu na prošlu godinu smatra kako je to upravo rezultat provedene kampanje koja je potaknula korisnike na veći broj prijava.

Najčešći tip prijavljenih incidenata u 2018. godini bio je web defacement, phishing URL i phishing dok je ove godine zabilježen manji broj prijavljenih web defacement incidenata. Naveo je kako se prema nekim izvješćima svaki mjesec izradi 1,5 milijuna phishing stranica, a čak 90 % svih napada počini se phishing mailom. Kako tehničko rješenje za ovakve prijetnje ne postoji pozvao je sve korisnike da pri sudjelovanju u virtualnom svijetu budu jednako oprezni kome će dati svoje podatke kao i u stvarnom svijetu. Na kraju je istaknuo važnost „kibernetičke higijene“ tj. održavanja visoke razine sigurnosti korisnika interneta na način da provjeravaju odgovaraju li sigurnosni mehanizmi, koje su podesili na svojim uređajima današnjim prijetnjama te da konstantno propituju razinu sigurnosti koju im omogućavaju te ih redovito ažuriraju. 

Obojica govornika naglasili su važnost propitkivanja i provjere autentičnosti prilikom svake posjete internetu bilo kroz poruke elektroničke pošte koju zaprime ili prilikom posjeta web-stranicama jer je to najefikasniji način da građani ne postanu žrtve kibernetičkih kriminalaca.

Video sadržaje s informacijama o raznim vrstama internetskih prijevara možete pogledati OVDJE, a dodatne informacije možete pronaći i na Web stranici Ravnateljstva policije.
 

Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji | Kibernetički napadi i sigurnost