Nogometni susret između HNK Hajduk i GNK Dinamo protekao bez značajnijih incidenata

Slika /Vijesti/2023/4/New Project.jpg

Policijski službenici su prije, za vrijeme i nakon osiguranja javnog okupljanja poduzimali niz operativnih mjera i radnji kako bi ostvarili sigurnosne uvjete za neometano održavanje javnog okupljanja

Foto: MUP RH

Jučer, 30. travnja 2023.godine s početkom u 18 sati je na Poljudu u Splitu odigrana nogometna utakmica između HNK Hajduk i GNK Dinamo, koja je prethodno proglašena utakmicom visokog rizika. Utakmicu je s tribina pratilo 30 tisuća gledatelja, od kojih je bilo oko 1500 gostujućih navijača.
 
Ravnateljstvo policije je kroz uspostavljeni Stožer za osiguranje utakmica visokog rizika poduzelo sve mjere i radnje predviđene Protokolom o sigurnosti na utakmicama visokog rizika te koordiniralo svim sigurnosnim pripremama oko osiguranja i postupanjima policije na području više policijskih uprava.
 
U suradnji s drugim policijskim upravama, Policijska uprava splitsko-dalmatinska je organizirano provela prihvat i pratnju prijevoza gostujućih navijača do mjesta održavanja javnog okupljanja, kao i njihov povratak.
 

Postupanje policije prije, za vrijeme i nakon utakmice

Policijski službenici su prije, za vrijeme i nakon osiguranja javnog okupljanja poduzimali niz operativnih mjera i radnji u njihovoj nadležnosti kako bi ostvarili sigurnosne uvjete za neometano održavanje javnog okupljanja.
 
Tijekom obavljanja pregleda stadiona, a prije početka javnog okupljanja, policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Split pronašli su i oduzeli 105 pirotehničkih sredstava skrivenih unutar stadiona, a tijekom osiguranja javnog okupljanja oduzeto je još 9 pirotehničkih sredstava.

Privedeno je ukupno 26 osoba, od kojih osam zbog alkoholiziranosti, a ostale uglavnom zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.
 
Za vrijeme prijevoza do stadiona, gostujući navijači su oštetili staklo na autobusu javnog gradskog prijevoza.
 
Tijekom javnog okupljanja na tribini na kojoj su bili smješteni gostujući navijači izbio je požar u kojem je nastala šteta na stolicama. Policijski službenici omogućili su vatrogascima ulazak na tribinu kako bi ugasili požar.
 
Utakmica je završila u 20 sati, nakon čega je uslijedio razilazak posjetitelja i preprata gostujućih navijača koja je protekla bez postupanja policijskih službenika. Također tijekom osiguravanja uže i šire zone mjesta održavanja javnog okupljanja i centra Splita nisu zabilježeni značajniji negativni sigurnosni događaji niti oštećenja imovine.
 
Zahvaljujemo svima koji su svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli da ovaj nogometni susret protekne sigurno za posjetitelje, a za građane uz što manje ometanja svakodnevnih aktivnosti.
 

Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji | Sport