Nastavak kriminalističkog istraživanja kaznenih djela zločinačkog udruženja počinjenih na štetu naftne kompanije

Slika /Ilustracije/lisice.jpg

Nova saznanja o antidatiranim ugovorima, dodatnim članovima zločinačkog udruženja i pranju novca

Foto: ilustracija

U nastavku kriminalističkog istraživanja o kojem smo izvijestili javnost u kolovozu 2022. godine Udružili se kako bi sebi pribavili korist i oštetili naftnu kompaniju za više od milijardu kuna, policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, došli do novih saznanja te utvrdili sumnju da su ranije prijavljeni 47- i 44-godišnjak te 39- i 41-godišnjak, sve hrvatski državljani, počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja te kazneno djelo pranja novca.
 
Nastavno na ranije provedeno kriminalističko istraživanje, utvrđena je sumnja da je 47-godišnjak u svojstvu odgovorne osobe naftne kompanije, prilikom osiguravanja prodaje plina kupcu po povlaštenoj cijeni, a u trenutku kada je došlo do značajnog porasta cijene plina na tržištu, dogovorio s 39-godišnjakom kao rukovoditeljem prodaje, 44-godišnjakom kao članom i direktorom privatnog trgovačkog društva za trgovanje prirodnim plinom te 59-godišnjakinjom kao direktoricom trgovačkog društva za opskrbu plinom, antidatirane upite za ponudama i antidatirane ponude za kupnju plina po iznimno niskim cijenama. Na taj su način prikazali da je takav dogovor za kupnju prirodnog plina po iznimno niskim cijenama postignut u prosincu 2020. godine, iako je stvarno takav dogovor postignut neposredno prije prve isporuke plina u srpnju 2021. s jednim kupcem - trgovačkim društvom za opskrbu plinom te u studenom 2021. s drugim kupcem - privatnom tvrtkom za trgovanje prirodnim plinom. Nadalje je utvrđena sumnja da je 39-godišnjak kao rukovoditelj prodaje plina i energije počinio kazneno zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.
 
Naime, kao što smo ranije izvijestili javnost, 44-godišnjak je, sukladno prethodnom dogovoru s 47-godišnjakom, u ime trgovačkog društva za trgovanje prirodnim plinom, ishodio dozvolu neovisne pravne osobe s javnim ovlastima za regulaciju energetskih djelatnosti za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom. Potom su, sumnja se, spomenuti 39-godišnjak kao osoba odgovorna za izradu komercijalnih uvjeta – ponuda u ime naftne kompanije, potom za provjeru kreditne sposobnosti kupca te ovlašten za supotpis ugovora o prodaji prirodnog plina te 47-, 44-, 53- i 75-godišnjak te 59-godišnjakinja sačinili antidatirane upite za davanje ponuda te prihvate takvih ponuda, kao i antidatirane komercijalne uvjete - ponude za kupnju plina. Tako su neistinito prikazali da je dogovor između trgovačkih društava kao kupaca i naftne kompanije kao prodavatelju prirodnog plina, postignut u prosincu 2020. godine, iako je stvarno takav dogovor postignut u trenutku kada su cijene na tržištu plina toliko porasle da su garantirale značajnu zaradu na prodaji plina po tržišnoj cijeni (odnosno u srpnju 2021. za prvo trgovačko društvo te studenom 2021. za drugo trgovačko društvo).
 
Na opisani način je spomenuti 39-godišnjak povrijedio dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa koja se temelji na zakonu te na taj način pribavio sebi i drugoj osobi protupravnu imovinsku korist, a prouzročio štetu onome o čijim se imovinskim interesima dužan brinuti, sve znajući za cilj zločinačkog udruženja i njegove kriminalne aktivnosti.
 
Kriminalističkim istraživanjem je također utvrđena sumnja da su od kolovoza 2021. pa nadalje, u Zagrebu, 47- i 39-godišnjak, u cilju pribavljanja velike imovinske koristi sebi i drugima, uz oštećenje naftne kompanije, pri zaključenju ugovora o kupnji prirodnog plina kontinuirano pogodovali trgovačkom društvu zastupanom po 41-godišnjaku. Navedeno su činili također na način da su antidatirali komercijalne uvjete – ponude za kupnju plina na ranije datume kada su cijene plina na referentnoj plinskoj burzi bile niže od cijena na dan stvarnog sačinjavanja ponuda. Spomenuti 41-godišnjak je na tako sačinjene ponude stavljao antidatirane prihvate ponuda, da bi potom 47- i 39 godišnjak u ime naftne kompanije, a 41-godišnjak u ime trgovačkog društva kao kupca, potpisivali ugovore o prodaji plina, te su radi daljnjeg ostvarenja prethodno opisanog plana zločinačkog udruženja, 47- godišnjak, 44-godišnjak i 39-godišnjak uključili društvo koje zastupa 41-godišnjak.
 
Naime, u razdoblju od lipnja do kraja kolovoza 2022. godine, 47-godišnjak i 39-godišnjak pripremili su i potpisali ugovor o prodaji prirodnog plina INA-e za razdoblje od listopada 2022. do rujna 2024. godine s društvom koje zastupa 41-godišnjak koji je na traženje 47-godišnjaka taj ugovor potpisao te, sukladno uputi 47-godišnjaka, s 44-godišnjakom dogovorio prijenos ugovorene količine plina društvu 47-godišnjaka. 
 
Time su naftnoj kompaniji prouzročili štetu veću od 450 tisuća eura (odnosno oko 3,5 milijuna kuna). Ovime su ujedno stvoreni uvjeti da izvršenjem opisanih ugovora u razdoblju od 2022. do 2024. nastane daljnja milijunska šteta za naftnu kompaniju.
 
Također je ovim kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da je 44-godišnjak počinio kazneno djelo pranja novca. Naime, kako bi zametnuo trag nezakonitom porijeklu novčanih sredstava stečenih opisanim kriminalnim radnjama te kako bi prikazao da proizlaze iz zakonitog izvora, 44-godišnjak je, od početka srpnja 2021. do 20. travnja 2022. u Zagrebu i Novoj Gradiški, na račun trgovačkog društva za trgovanje prirodnim plinom u kojem je bio odgovorna osoba, primao novčana sredstva koja proizlaze iz trgovine plinom, kumulirao dobit ostvarenu nezakonitim postupanjem te dalje ulagao ovako nezakonito stečena materijalna sredstva. Tako je naložio prijenos novčanih sredstava na račun drugog trgovačkog društva u kojem je također bio odgovorna osoba do 20. travnja 2022. Navedeni novac je koristio za obavljanje zakonite gospodarske djelatnosti i unaprjeđivanje poslovnih procesa navedenog društva te kupnju nekretnine, a sve radi ostvarenja dobiti od takvog ulaganja.
 
Tako je od početka listopada 2021. do 14. travnja 2022. na ime pozajmica trgovačkom društvu iz Nove Gradiške prenio najmanje 6,8 milijuna kuna koje je potom koristio  dijelom za obavljanje zakonite gospodarske djelatnosti i unaprjeđivanje poslovnih procesa tog trgovačkog društva.
 
Nadalje je u veljači i ožujku 2022. godine u ime istog društva uložio više od 500 tisuća kuna u kupnju nekretnine na području općine Nova Gradiška, radi ostvarenja zarade gospodarskim iskorištavanjem te nekretnine, dok je s računa trgovačkog društva iz Nove Gradiške isplatio više od 6,5 milijuna kuna na ime povrata pozajmica u korist računa na njegovo ime.
 
Potom je od početka srpnja 2021. do travnja 2022., s bankovnih računa trgovačkog društva za trgovanje prirodnim plinom u kojem je bio odgovorna osoba, prenio najmanje 14 milijuna kuna na ime pozajmica i plaćanja ponuda u korist bankovnog računa svog trgovačkog društva iz Nove Gradiške. Navedeni novac je koristio za obavljanje zakonite gospodarske djelatnosti i unaprjeđivanje poslovnih procesa tog trgovačkog društva radi ostvarenja daljnje zarade od zakonitog poslovanja, dok je na račun trgovačkog društva za trgovanje prirodnim plinom kasnije vratio više od 350 tisuća kuna
 
Temeljem naloga suda obavljene su pretrage na više adresa na području Zagreba.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su 39-godišnjaka i 41-godišnjaka predali pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su podnijeli nadopunu kaznene prijave, dok se 47- i 44-godišnjak nalaze u istražnom zatvoru od ranije.
 

Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji | Kaznena djela i zakon