Udružili se kako bi sebi pribavili korist i oštetili naftnu kompaniju za više od milijardu kuna

Slika /Ilustracije/lisice.jpg

Osigurali prodaju plina kupcu po povlaštenoj cijeni neovisno o promjenama cijene plina na energetskom tržištu i potom prali stečenu dobit

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u sjedištu, Služba Zagreb, Služba Split i Služba Osijek su po nalogu i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija i Uredom za sprječavanje pranja novca, proveli kriminalističko istraživanje nad pet osoba (47-, 44-, 53-, 75-godišnjak i 59-godišnjakinja) i jednim trgovačkim društvom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi ovlasti u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja te kaznenih djela pranja novca.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 47-godišnjak, u svojstvu odgovorne osobe naftne kompanije, potom trgovačkog društva za opskrbu plinom te nadzornog odbora trgovačkog društva za distribuciju i opskrbu plinom, od lipnja 2020. do kraja kolovoza 2022., u dogovoru sa 44-godišnjakom kao članom i direktorom privatnog trgovačkog društva za trgovanje prirodnim plinom i 53-godišnjakom kao članom tog trgovačkog društva za trgovanje prirodnim plinom te 59-godišnjakinjom kao direktoricom trgovačkog društva za opskrbu plinom i 75-godišnjakom, pribavljao značajnu nepripadnu imovinsku korist za sebe i druge, time oštetivši naftnu kompaniju na razlici cijene prirodnog plina.

Naime, sumnja se da je 44-godišnjak, sukladno prethodnom dogovoru s 47-godišnjakom, u ime trgovačkog društva za trgovanje prirodnim plinom ishodio dozvolu neovisne pravne osobe s javnim ovlastima za regulaciju energetskih djelatnosti za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom. Potom su 47-godišnjak, kao odgovorna osoba naftne kompanije i 59-godišnjakinja, kao direktorica trgovačkog društva za opskrbu plinom, u ime svojih društava osigurali prodaju plina kupcu – trgovačkom društvu za trgovanje prirodnim plinom 44-godišnjaka po povlaštenoj cijeni neovisno o promjenama cijene plina na energetskom tržištu.

Tako kupljeni prirodni plin 44-godišnjak je kontinuirano prodavao inozemnom kupcu društvu po stvarnim tržišnim cijenama. Na taj način je trgovačko društvo u kojem je 44-godišnjak odgovorna osoba ostvarilo prihode od prodaje plina preko 170 milijuna eura, a kumulirana razlika nabavne i prodajne cijene plina iznosila je više od milijarde kuna.

Kako bi se prikrila ostvarena korist 47-godišnjaka, trgovačko društvo 44-godišnjaka je uplatio većinu sredstva od prodaje plina na račune 44-godišnjaka i s njim povezanog društava, te na račune 53-godišnjaka, dok je dio ostao na računu društva. Od tako uplaćenih sredstava, osumnjičenici su dio zadržali za sebe, a najveći dio je prenesen na račun 75-godišnjaka na kojem je 47-godišnjak imao ovlast punomoćnika.

Na opisani način je naftna kompanija oštećena za više od milijardu kuna, dok su 47-, 75-, 44- 53-godišnjak te društvo za trgovanje prirodnim plinom ostvarili nepripadnu imovinsku korist veću od 800 milijuna kuna. 

Dio ovako stečenog novca 44-godišnjak je, kako bi neistinito prikazao da proizlaze iz zakonitog izvora, potom prenosio na bankovne račune, a onda i ulagao u kupnju i opremanje nekretnina, kupnju vozila, te u fondove radi ostvarenja dobiti od takvih ulaganja. Također je 75-godišnjak dio tako stečenog novca uložio u kupnju kuće na području Šibenika. Na taj način su, sumnja se, oprali više od 15 milijuna kuna.

Na opisani način počinjena su kaznena djela  zločinačkog udruženja, zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganje u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja i pranja novca.

Temeljem naloga suda obavljene su pretrage na više adresa na području Zagreba, Šibenika i Vinkovaca tijekom kojih je pronađena poslovna i druga dokumentacija koja se odnosi na naprijed opisane nezakonite radnje. 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenike predali pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su podnijeli odgovarajuću kaznenu prijavu.
 

Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji | Kaznena djela i zakon