Najveća izmjerena koncentracija alkohola 3,05 g/kg, a brzina 224 km/h

Slika /policija/prometna%20policija/policija11_GOM__020819.jpg

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama

I ovog vikenda policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja:
  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela
  • prekršaji motociklista.
 
U akciju, čije aktivnosti su posebno bile usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“, bio je uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda od 01. – 03. listopada 2021. godine utvrdili su ukupno 4.060 prekršaja od čega izdvajamo:
  • 321 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća koncentracija alkohola u količini od 3,05  g/kg izmjerena kod počinitelja na području PU Osječko – baranjske,
  • 1.778 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU Ličko - senjske, 224 km/h,
  • 476 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 198 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.
Analiza prekršaja

Ovog vikenda PU zagrebačka bila je rekorder po broju utvrđenih prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola (58 prekršaja), po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine (241 prekršaj) te po broju utvrđenih prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje ( 52 prekršaja). Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU Splitsko - dalmatinske (69 prekršaja).

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 18 do 24 godine (84 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 16 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 20 teških prekršaja, od čega najviše:
  • nedopuštena koncentracija alkohola – 6,
  • upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 4,
  • upravljane vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje vozilom – 5,
  • odbijanje na testiranje na droge – 2,
  • vožnja pod utjecajem droga – 1
  • vožnja nedopuštenom brzinom - 2.
Iz tog razloga 4 vozača su zadržana u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 12 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 01.10. – 03.10.2021. godine, na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 56 prometnih nesreća s nastradalim osobama od kojih 22 pripadaju kategoriji TEŠKIH PROMETNIH NESREĆA. U navedenim nesrećama tri osobe su smrtno stradale,  20 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 2 osobe su lakše ozlijeđene.

Prema statističkim pokazateljima u prvih devet mjeseci 2021. godine, u prometnim nesrećama smrtno su stradale 232 osobe, što je 39 osoba ili 20,2% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine (193 poginule osobe).

S ciljem daljnjeg smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 

Savjete sudionicima u prometu možete pronaći OVDJE


Pisane vijesti | Promet i vozila