Dragovoljne predaje oružja

Slika /Ilustracije/AKCIJA%20MANJE%20ORU%C5%BDJA-bro%C5%A1ura%202.jpg

Akcija "Manje oružja manje tragedija" provodi se na području cijele RH i omogućuje građanima predaju oružja i eksplozivnih sredstava bez sankcija

Na području triju policijskih uprava: PU vukovarsko-srijemske, osječko-baranjske i ličko-senjske građani su iskoristili ovu mogućnost te predajom oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava svoju okolinu učinili sigurnijom.

Pu vukovarsko-srijemska

U protekla dva tjedna, od 20. rujna do 4. listopada, policijski službenici protueksplozijske zaštite postupali su u četiri prijave namjere za dragovoljnu predaju oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava i sedam dojava o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava.

U četiri slučaja dragovoljne predaje građani koji su željeli ostati anonimni predali su policijskim službenicima ukupno dvije automatske puške s četiri pripadajuća spremnika, dvije ručne bombe i 194 komada streljiva.

Također, policijski službenici su sa sedam lokacija na siguran način izuzeli ukupno osam ručnih bombi, jednu tenkovsku antimagnetnu minu, dio rakete višecijevnog raketnog bacača te 144 komada streljiva, a koje su građani pronašli prilikom čišćenja kuće, dvorišne zgrade odnosno radova oko kuće te prilikom obrade poljoprivrednog zemljišta.

PU osječko-baranjska

U vremenu od 27. rujna do 4. listopada, na području Policijske uprave osječko-baranjske, evidentirane su 2 dragovoljne predaje minsko-eksplozivnih sredstava i oružja.

Građani su na području Belog Manastira i Našica dragovoljno predali  dvije zračne puške, jednu ručnu bombu, jednu detonatorsku kapislu i dva vježbovna metka za ručni bacač.

PU ličko-senjska

Tijekom vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske evidentiran je jedan pronalazak minskoeksplozivnog sredstva i dvije dragovoljne predaje oružja:
 
- u mjestu Krivi Put, predio Klaričevac pronađeno je topničko zrno call. 100 mm, zaostalo iz II. Svjetskog rata; 

- u Otočcu je osoba dragovoljno predala 30 komada puščanog streljiva, 14 komada pištoljskog streljiva, 3 komada manevarskog streljiva i ručnu bombu; 

- u Gospiću je građanin dragovoljno predao okvir za pištolj i 8 komada streljiva call. 7,62x25 mm, te jedan komad školskog streljiva. 
 
Navedena minsko-eksplozivna sredstva je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

I ovom prilikom pozivamo građane da nam se pridruže u akciji „Manje oružja - manje tragedija“ kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja.  Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.       

Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, te građanima koji po pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava odmah izvijeste policiju, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.


Pisane vijesti