Mimohod pobjednika u Pakracu

PP Pakrac bila je prva na meti neprijateljskih ideja i planova, a njenim su zauzimanjem neprijateljske snage željele ostvariti daleko širi efekt, prelomiti Hrvatsku i trajno ju onesposobiti

Foto: MUP RH

U subotu, 2. ožujka  u Pakracu se okupilo nekoliko stotina uzvanika i posjetitelja prigodom obilježavanja 28. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Prisjetimo se da su pobunjeni Srbi, u noći 1./ 2. ožujka 1991. godine, napali Policijsku postaju Pakrac. Brzom intervencijom specijalnih postrojbi iz Rakitja, Lučkog i Bjelovara Policijska postaja Pakrac je oslobođena, dok su pobunjenici protjerani izvan grada. Bio je to početak Domovinskog rata.

Ove godine obilježavanje je započelo svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, nakon koje se formirala kolona u već tradicionalni svečani „Mimohod pobjednika“. Mimohod se kretao ulicama Pakraca od crkve „Uznesenja blažene Djevice Marije“ do spomen obilježja hrvatskim braniteljima na rimokatoličkom groblju, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Nakon obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te udruga proisteklih iz Domovinskog rata i policajaca Policijske postaje Pakrac, zajednički  vijenac su položili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, posebni savjetnik predsjednice RH za branitelje Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić, izaslanik predsjednika Vlade RH i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova i pomoćnik ministrice Davor Huška,  glavni ravnatelj policije Nikola Milina, savjetnik ministra unutarnjih poslova dr. Josip Mihaljević, načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić i  ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Krunoslav Šeremet, a zatim i  druga izaslanstva županija, gradova i udruga.

Središnje oblježavanje obljetnice uz postrojavanje sudionika i obraćanje uzvanika održalo se na Tržnici pored Policijske postaje Pakrac,  gdje su prisutne pozdravili gradonačelnica Pakraca Anamarija  Blažević te dožupan Vedran Neferović.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina u svom je govoru prisutnima naglasio da se upravo na ovom mjestu prije 28 godina počela pisati nova, drugačija povijest Republike Hrvatske. Akcijom kojoj se danas odaje počast, započeo je Domovinski rat - rat za obranu tek stečene samostalnosti i suverenosti. Hrvatska policija, mirnodopske snage reda i sigurnosti su svoj upečatljiv, slavan i nemjerljiv ratni put formalno i otvoreno započele upravo u Pakracu. Policijska postaja Pakrac bila je prva na meti  neprijateljskih ideja i planova, a njenim su zauzimanjem neprijateljske snage željele ostvariti daleko širi efekt, prelomiti Hrvatsku na dva dijela i trajno onesposobiti. Nakon razoružavanja hrvatskog dijela pakračke policije, s konačnim ciljem pripajanja Pakraca samoproglašenoj SAO Krajini, srpski su pobunjenici ostali zatečeni strelovitim odgovorom pripadnika Antiterorističke jedinice „Lučko“, Jedinice za posebne zadatke „Rakitje“ i posebnih jedinica policije „Omega“ i „Kumrovec“.

U akciji Pakrac ranjena su trojica policijskih službenika – Željko Vidmar, Goran Kljajić i Nikola Župan. Glavni je ravnatelj Milina zahvalio  hrabrim hrvatskim vitezovima  na njihovom  samoprijegoru i hrabrosti, kao i svim poginulim, u ratu nestalim i ranjenim braniteljima, njihovim obiteljima, na neizrecivoj i nenadoknadivoj žrtvi koju su podnijeli za bolju budućnost nas i naše djece.

Naglasio je nastojanja Ministarstva unutarnjih poslova da se obilježavanja svih redarstvenih ratnih obljetnica svake godine obilježe na dostojanstven način. Takav izraz iskrenog uvažavanja i vječne zahvale iskazan je Policijskoj postaji Pakrac prošle godine, kroz  prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova kojeg je prihvatila Predsjednica RH.

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović je u govoru istaknula kako su upravo u Pakracu oružani sukobi predstavljali prve naznake oružane agresije na RH, radi čega je odlikovala Policijsku postaju Pakrac i njezin ratni i pričuvni sastav Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazani junački čin u Domovinskom ratu.

Ratna zastava Policijske postaje Pakrac i njena odličja krasila su pozornicu, a svečani program popraćen je izvedbama prigodnih pjesama policijske klape „Sv. Mihovil“.

Obilježavanje je završilo odavanjem počasti kod Spomen-obilježja ispred Policijske postaje Pakrac koje svjedoči o događajima od prije 28 godina.



Pisane vijesti | Obilježavanja | Obrana i vojska