Kriminalistički tehničari opremljeni novim taktičkim ruksacima i prslucima

Hrvatska policija godišnje provede oko 18 tisuća očevida koji predstavljaju velik i zahtjevan posao

U prosincu 2018. godine 10 policijskih uprava (zagrebačka, splitsko-dalmatinska, primorsko-goranska, osječko-baranjska, istarska, vukovarsko-srijemska, šibensko kninska, zadarska, karlovačka i sisačko-moslavačka) raspodijeljena su kombi vozila opremljena za istraživanje mjesta događaja odnosno provođenje očevida. Prilikom svečane primopredaje vozila vrijednih 6,5 milijuna kuna financiranih iz EU fonda za unutarnju sigurnost, istaknut je podatak da hrvatska policija godišnje provede između 17 i 18 tisuća očevida koji predstavljaju velik i zahtjevan posao.
 
Kriminalistički tehničari i policijski službenici za očevide, kao stručno osposobljene osobe za provođenje očevida, za obradu mjesta događaja koriste čitav niz suvremene i kvalitetne opreme i pribora te je nastavak ulaganja u njih bio logičan.  
 
Tako su kriminalistički tehničari 2021. godine opremljeni s taktičkim ruksacima namijenjenim za prijenos opreme i potrošnog forenzičnog materijala, izrađenih temeljem specifikacija koje je proizvođaču dostavila upravo nadležna stručna služba, Služba kriminalističke tehnike. Tako je nabavljeno i dato na korištenje u policijske uprave 45 ruksaka izrađenih od materijala „CORDURA 1000“. Nadalje, u ožujku 2022. godine isporučeno je i 150 komada taktičkih prsluka, a u skorom razdoblju bit će isporučeno još 150 komada.
 
Kao i ruksaci, i prsluci su izrađeni temeljem specifikacija i tehničkih karakteristika koje je proizvođaču dostavila Služba kriminalističke tehnike. Navedena suradnja proizašla je iz potrebe da kriminalistički tehničari u radu na mjestu događaja imaju kvalitetnu i funkcionalnu opremu te prozračan prsluk prilagođen njihovim potrebama kako bi nadohvat ruke imali osnovna sredstva za rad, a kako bi u isto vrijeme bili vidljivi i prepoznatljivi ostalim sudionicima na mjestu događaja temeljem službenih oznaka istaknutih na ruksaku i prsluku.
 
- Od ideje do realizacije isporuke u oba slučaja prošlo je samo šest mjeseci što je vrlo kratak rok u smislu razvoja novog proizvoda. To pokazuje da su specifikacije i karakteristike poslane proizvođaču bile vrlo precizne i omogućile mu brzo shvaćanje potreba kriminalističkih tehničara koje bi taktički ruksaci i prsluci trebali zadovoljiti na terenu – pojasnio je Hrvoje Mahalec, voditelj Službe kriminalističke tehnike Uprave kriminalističke policije.  

Prsluci su izrađeni od materijala „CORDURA 500“, a opremljeni su brojnim džepovima za sitnu opremu koju kriminalistički tehničari koriste na mjestu događaja (GPS, laserski daljinomjer, sredstva za označavanje i sl.) kao i MOLLE sustavom za dodatne džepove ili pretince (modularni lagani sustav za pričvršćivanje opreme na nosač).
 
Svih 300 prsluka će biti raspodijeljeno po policijskim upravama i postajama.

 

Pisane vijesti