Hrvatski vojni i policijski hodočasnici u Lourdesu

Misnim slavljem pred Špiljom ukazanja, pobožnošću Križnog puta i paljenjem zavjetne svijeće, u četvrtak 12. svibnja, obilježen je prvi dan 28. Hrvatskog vojno-policijskog hodočašća u Lourdes

FOTO: MORH/ D. Jonjić i VO

Na hodočašću sudjeluju pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, hrvatske policije, vatrogasci, hrvatski vojni invalidi i hrvatski branitelji te predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstava obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja, a hodočašću su se pridružili pripadnici hrvatske komponente OS Bosne i Hercegovine. Zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Ivan Turkalj, dok se delegaciji Ministarstva unutarnjih poslova pridružila glavna tajnica Ministarstva Sanda Šimić Petrinjak.

„Ono na što nas Lourdes kao hodočasnike i kao vjernike poziva jest da otvorimo naša srca te da pozornije osluškujemo Božju riječ“, naglasio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan te nastavio: „Želimo se na ovom hodočašću otvoriti svjetlu Božje ljepote i milosrđa kako bi posve ispunio naša srca“.

Uslijedila je pobožnost Križnog puta koju su uz policijske i vojne kapelane, kadete, policijske polaznike te dužnosnike ministarstava obrane Republike Hrvatske i BiH, Ministarstva unutarnjih poslova RH te Ministarstva hrvatskih branitelja predvodili vojni biskup u RH Jure Bogdan i nadbiskup Vrhbosanski i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Tomo Vukšić. Tema razmatranja Križnog puta bio je izazov roditeljima i djeci od ispraznosti suvremenog života u kojem se gube prave vrijednosti, a utjeha traži u lažnim vrijednostima.

Na kraju jutarnjeg programa uslijedilo je paljenje zavjetne svijeće. Zavjetnu svijeću vojno-policijskog hodočašća u Lourdes zapalili su zapovjednik i brigadni general Ivan Turkalj te zamjenik zapovjednika Božo Kirin.

Pisane vijesti