Izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova u NR Kini na međunarodnom tečaju "Izgradnja kapaciteta u području provedbe zakonodavstva i sigurnosti"

Tečaj je rezultat odlične suradnje MUP-a RH i Ministarstva javne sigurnosti NR Kine, osobito u provedbi projekta „Sigurna turistička sezona“

FOTO: MUP

Na tragu intenziviranja hrvatsko – kineske policijske suradnje te prvog posjeta izaslanstva MUP-a RH Ministarstvu javne sigurnosti NR Kine, realiziranog u ožujku 2019. godine, na ponovljeni poziv kineske strane, još jedno izaslanstvo MUP-a RH, u vremenu od 10. do 24. listopada 2019. godine, sudjeluje na međunarodnom tečaju pod nazivom „Izgradnja kapaciteta u području provedbe zakonodavstva i sigurnosti“ koji se održava u gradu Guangzhou u organizaciji Policijske akademije grada Guangzhou.

Tečaj je rezultat odlične suradnje MUP-a RH i Ministarstva javne sigurnosti NR Kine, osobito u provedbi projekta „Sigurna turistička sezona“ pokrenutog još 2006. godine kao inicijativa suradnje hrvatske policije s policijama drugih europskih država kroz upućivanje stranih policijskih službenika u Republiku Hrvatsku tijekom turističke sezone.

Za svojeg boravka u Republici Hrvatskoj, strani policijski službenici rade u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim kolegama u cilju ostvarivanja izravnog kontakta sa svojim državljanima, ali i što bolje komunikacije između hrvatske policije i stranih državljana te obrnuto.
Cilj neposredne suradnje jest postizanje maksimalne sigurnosti hrvatskih građana i stranih turista koji tijekom turističke sezone borave u Republici Hrvatskoj.
Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije jer turisti ne biraju samo lijepe, već i sigurne destinacije.

U višegodišnjem tijeku provođenja projekta do danas uključiena je ukupno 21 strana policijska organizacija iz 19 država iz zemalja jugoistočne Europe, Europske unije, 2018. godine i NR Kine, a 2019. projektu se pridružila i Korejska nacionalna policija.
U projektu je od početka provedbe sudjelovalo ukupno 804 stranih policijskih službenika.

Imajući u vidu da je broj kineskih državljana, koji u svojstvu turista posjećuju hrvatske destinacije, u porastu iz godine u godinu, u 2019., drugoj godini provedbe Projekta s kineskom stranom, ukupno je 8 kineskih policijskih službenika boravilo na područjima koje i bilježe najveći broj kineskih gostiju: u Zagrebu, Zadru, Dubrovniku i na Plitvičkim jezerima.

Deseteročlano izaslanstvo MUP-a RH, predvođeno Zoricom Laušić, policijskom službenicom Ureda glavnog ravnatelja policije, činili su predstavnici Ravnateljstva policije kao nacionalnog koordinatora projekta Sigurna turistička sezona te linija rada kriminalističke, granične, temeljne policije, posebnih poslova sigurnosti, predstavnici Policijske uprave zagrebačke, zadarske, ličko - senjske, dubrovačko - neretvanske.

U dosadašnjem tijeku programa posjeta NR Kini, policijski službenici su se upoznali s kineskim policijskim i pravnim sustavom te su imali prilike posjetiti Policijski ured javne sigurnosti grada Dongguana i Policijsku upravu za javnu sigurnost provincije Guangdong.

Program je također uključio posjete tvrtkama Huawei i DJ-Innovations, koje kroz tehnološki razvoj i prilagodbu sofisticiranih ITC proizvoda intenzivno surađuju s kineskim institucijama i tijelima za provedbu zakona.

U nastavku posjeta predviđen je široki spektar edukativnih aktivnosti tijekom kojih će se uzajamno razmijeniti iskustva i najbolje prakse policija dviju zemalja na području izgradnje kapaciteta u provedbi zakonodavstva i jačanju sigurnosti.

Priopćenja