Hrvatska policija nije imala evidentiranih postupanja

Slika /slike/mup_eu_shutterstock_106006199_cr.jpg

Hrvatska policija granicu štiti od ilegalnih migracija i nezakonitog postupanja, a čini to jer je to njezina zakonita obveza kako bi svojim građanima osigurala mir i sigurnost

FOTO: Ilustracija

Izvješćujemo hrvatsku javnost da smo suočeni s drugim po redu ozbiljnijim valom neutemeljenih optužbi na račun hrvatske policije.
 
Podsjetit ćemo da je prvi val bio uoči donošenja odluke o ispunjavanju tehničkih uvjeta za pristupanje schengenskom prostoru, kao i tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.
 
Oba navedena vala optužbi dolaze iz iste “kuhinje”, odnosno niza nevladinih organizacija koje su djelovale, odnosno još uvijek djeluju na području Bosne i Hercegovine dok nijedna od njih ne djeluje na području Republike Hrvatske.
 
Cilj im je isključivo i samo diskreditirati Republiku Hrvatsku, negirati činjenice da Hrvatska ima pravo na zaštitu svojih granica, a konačni cilj je stvaranje pritiska i plasiranje negativne slike u javnosti kako bi se spriječilo donošenje odluke o našem članstvu u schengenskom prostoru.
 
Republika Hrvatska svoju granicu ne štiti radi pristupanja schengenskom prostoru i ne štiti ju da bi dobila europska sredstva za opremanja policije. Hrvatska policija granicu štiti od ilegalnih migracija, štiti ju od nezakonitog postupanja i opasnosti koje sa sobom mogu donijeti ljudi bez dokumenata i bez identiteta, a čini to kako bi stanovnicima Hrvatske pružila mir i sigurnost.
 
Masovne tučnjave, napadi na građane i međusobni sukobi koji nerijetko završavaju smrtnim ishodom, kojima nažalost svjedoče građani susjedne nam Bosne i Hercegovine, nisu dio izvještavanja tih organizacija niti se takve događaje smije propitkivati. Propitkivati se smije samo pravo Hrvatske da štiti vlastitu granicu. 
 
Namjera nezakonitih migranata koji se kreću duž tzv. balkanske rute jest isključivo da ih se na tom putu ne registrira, a oni koji u tome uspiju i zateknemo ih u Hrvatskoj zatražit će azil te potom prije ili kasnije nastaviti svoj nelegalni put najčešće prema Austriji, Njemačkoj i Italiji. Time se stvara začarani krug, s jedne strane sekundarnih migracija, budući da migrante države odredišta potom vraćaju u Hrvatsku, da bi potom uslijedio njihov novi pokušaj nezakonitog prolaska - dok ne uspiju, dok s druge strane dolazi do značajne zloporabe sustava međunarodne zaštite u Hrvatskoj. U većini slučajeva radi se o muškarcima samcima iz Afganistana, Pakistana, Iraka, Irana, Bangladeš, Alžira i Maroka u dobi od 20 do 45 godina.
 
O ovim činjenicama u više smo navrata upoznavali strane medije ali s obzirom da to ne objavljuju, kao i mnogobrojna spašavanja migranata na području Hrvatske, očito je da procjenjuju da te činjenice ne bi bile od interesa za njihove čitatelje. 
 
Svjesni da postupanja koja nam se stavljaju na teret mogu imati negativan utjecaj na hrvatsku policiju, prvi smo u Europskoj uniji započeli razgovore s Europskom komisijom, Agencijom EU-a za temeljna prava i drugim dionicima i spremni smo uspostaviti nezavisni mehanizam nadzora postupanja na granicama.
 
To je naš zahtjev i način na koji želimo dokazati ispravnost i zakonitost našeg postupanja.
 
Vezano uz objavljene sekvence snimki, izvješćujemo javnost kako smo i prije objave bili upoznati sa sadržajem te smo ju detaljno analizirali. Sekvence snimki sadrže čitav niz nedosljednosti i proturječnosti, kako u ponašanju tako i u odjeći sudionika te se iz istih ne može sa sigurnošću potvrditi da se radi o regularnim pripadnicima hrvatske policije.
 
Ne toleriramo nikakvo nasilje u zaštiti granice niti je ono sastavni dio naših postupaka, stoga zaključno navodimo kako nemamo evidentiranih postupanja prema datumu i lokaciji koji se navode u objavi.
 
Dakako da ćemo navodne događaje, kao i u svim ranijim slučajevima, na temelju dostupnih informacija temeljito provjeriti i o svemu utvrđenom izvijestiti hrvatsku i inu javnost kao i Europsku komisiju.

English version: The Croatian police did not record any actions

Priopćenja | Granica