Glavni ravnatelj policije Nikola Milina na Europskoj konvenciji šefova policija u Haagu

Europska konvencija šefova policija najveći je godišnji događaj u organizaciji EUROPOL-a koji okuplja šefove policija i carina  

FOTO: MUP

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina sudjelovao je 2. i 3. listopada 2019. godine na Europskoj konvenciji  šefova policija (EPCC) u Haagu.
EPCC je najveći godišnji događaj u organizaciji EUROPOL-a koji okuplja šefove policija i carina, a održava se svake godine od 2011. godine.
Ove godine, uz EUROPOL, Konvenciju je suorganizirala Finska kao država predsjedateljica Vijećem EU, a sudjelovalo je oko 600 delegata iz više od 50 država.

Uz glavnog ravnatelja Milinu hrvatsku delegaciju činili su Dalibor Jurić, načelnik Sektora općeg kriminaliteta i međunarodne policijske  suradnje u Upravi kriminalističke policije, Gordan Franjić, voditelj Odjela EUROPOL-a, Marijo Rošić, voditelj Ureda časnika za vezu Republike Hrvatske pri EUROPOL-u te Josip Pokrajčić, časnik za vezu u Uredu časnika za Republike Hrvatske pri EUROPOL-u. Pomoćnik ravnatelja  Carinske uprave Ministarstva financija Željko Andrijanić nazočio je kao predstavnik carine na Konvenciji.

Uoči prvoga dana Konvencije, na poziv ravnatelja nizozemske policije, glavni ravnatelj policije Nikola Milina je nazočio svečanoj večeri na kojoj su se okupili šefovi policija 23 države EU i Schengenskog prostora, predstavnici EUROPOL-a i INTERPOL-la. Na neformalnoj večeri se raspravljalo o temama od značaja za kriminalistička istraživanja i rad policije poput razvoja 5G mreže, najznačajnije tehnologije u radu policije, suradnja s INTERPOL-om i drugo.

Prvoga službenog dana Konvencije hrvatska je delegacija održala bilateralni sastanak s izvršnom direktoricom EUROPOL-a Catherine De Bolle na kojem se, između ostalog, raspravljalo o prioritetima predsjedanja Hrvatske u prvoj polovici 2020. godine, prioritetima u radu EUROPOL-a, načinu realizacije projekta uspostave TIRM (Telecommunication Information Request Management) na EU razini na inicijativu Hrvatske, povezivanju točaka jedinstvenog kontakta za međunarodnu operativnu policijsku razmjenu podataka - SPOC i 24/7 dežurstava sa SIENA sustavom izvan radnog vremena i jačanju kapaciteta EUROPOL-a u suzbijanju kriminaliteta drogama iz Južne Amerike, vrlo bitnom prioritetu u radu EUROPOL-a u kojem je Hrvatska aktivno uključena kao su-nositelj provedbe na EU razini.

Osim toga, dio hrvatske delegacije sudjelovao je i na sastanku Salzburškog foruma koji je upriličen na marginama Konvencije prvoga dana.

U nastavku je održan bilateralni sastanak s predstavnicima švicarske policije u kojem su prezentirani prioriteti predsjedanja s hrvatske strane, uz zamolbu za realizaciju određenih aktivnosti tijekom predsjedanja sa švicarske strane.

Također je održano nekoliko bilateralnih sastanaka s predstavnicima država iz okruženja, Europske Unije i država izvaneuropskog prostora s kojima je intenzivirana ili se planira intenziviranje policijske suradnje, dok se na sastanku TRIO predsjedanja (Rumunjska- Finska- Hrvatska) razgovaralo o ciljevima i prioritetima bivšeg, trenutnog i budućeg predsjedanja EU.

Na plenarnom sastanku šefova policija i carina raspravljalo se o modalitetima pospješenja i jačanja buduće operativne i strateške suradnje (ekološki kriminalitet, financijske istrage, carinske prevare i dr.).

Drugoga dana Delegacija je sudjelovala na plenarnoj sjednici organiziranoj u panelima: Organizirani kriminal: prijetnje i infiltracije u EU; Panelu 2: Financijski kriminal i financijski obavještajni podaci te Panelu 3: Nacionalne inicijative i međunarodna suradnja u borbi protiv kriminala.

Na svečanoj večeri drugoga dana šefovima policija pridružio se povjerenik  Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos.

Povodom 20 godina postojanja EUROPOL-a, na koncu Konvencije organiziran je zajednički sastanak Šefova policija država EU i Upravnog odbora EUROPOL-a.

Također je upriličen i sastanak glavnog ravnatelja policije i ostalih članova delegacije s hrvatskim državljanima zaposlenima u EUROPOL-u.

Zaključno, sudjelovanjem na Europskoj Konvenciji šefova policija uspostavljeni su novi kontakti i produbljena suradnja s partnerima iz drugih država u pripremi i provedbi zajedničkih aktivnosti strateškog i operativnog značaja.
 
 
 
 

Priopćenja