Glavni ravnatelj policije Milina: Cijeli je policijski sustav uključen u rješavanje napada na Trgu svetog Marka

U subotu, 17. listopada, glavni ravnatelj policije Nikola Milina i Jurica Ilić, županijski državni odvjetnik Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu održali su u Ravnateljstvu policije press konferenciju o kriminalističkom istraživanju kaznenog djela višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma koje se dogodilo ovog ponedjeljka na Trgu svetog Marka u Zagrebu

Foto: MUP

Prezentiran je jedan dio činjeničnog stanja kroz snimke s nadzornih kamera, a policija provodi opsežno kriminalističko istraživanje. Prema rezultatima do sada provedenih radnji potvrđeno je da se radi o tri pokušaja teškog ubojstva policijskih službenika na osiguranju zgrade Vlade Republike Hrvatske i osiguranju zgrade Hrvatskog sabora. Cijeli policijski sastav uključen je u prikupljanje obavijesti koje se mogu dovesti u vezu s događajem na Trgu svetog Marka. Preliminarni rezultati svih dosadašnjih provedenih radnji mogu potvrditi da tu ima elemenata koji ukazuju na teroristički modalitet ovog kaznenog djela, a policija nastavlja s krim. istraživanjem kako bi se rasvijetlile sve okolnosti.
 
Također, danas je na području Policijske uprave sisačko-moslavačke privedena jedna osoba koju policija dovodi u vezu s gore spomenutim događajem s elementima terorizma na Trgu svetog Marka u Zagrebu.
 
Glavni je ravnatelj policije ukazao da je, nakon događaja, samo od 12. do 16. listopada, policija u svom redovnom radu imala čak 65 slučaja dragovoljne predaje i 18 slučajeva pronalaska oružja i eksplozivnih tvari. U tih 5 dana dragovoljno je predano ukupno 12 automatskih, 4 poluautomatske puške, 7 pušaka, 16 pištolja, 2 revolvera, 27 ručnih bombi, 8 tromblonskih mina, velika količina različitog streljiva i preko pola kilograma eksploziva.
 
Iz to, policijski su službenici pronašli još 16 mina, čak 26 ručnih bombi, tri puške i dodatnih 400 grama eksploziva dok je prije par dana u kriminalističkom istraživanju protiv jedne osobe na području Karlovca pronađene su dvije puške i preko 4 kg eksploziva TNT-a.

 
Županijski državni odvjetnik Ilić izvijestio je da je nakon izvršenog očevida Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zaprimilo rezultate od PU Zagrebačke o do sada poduzetim izvidima u odnosu na događaj od 12. listopada i odnosu na počinitelja.
 
Prema rezultatima do sada poduzetih izvida postoje elementi koji bi upućivali na teroristički način izvršenja ovog kaznenog djela. Zbog navedenog, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu će i dalje u suradnji s PU Zagrebačkom poduzimati mjere i radnje u odnosu na druge osobe i događaje koji se mogu povezati s ovim događajem koji očigledno ima teroristički način izvršenja.
 
Glavni je ravnatelj dodao da je „bilo je puno špekulacija o samom osiguranju štićenih objekata i nakon onog performansa, policija je podigla te mjere osiguranja štićenog prostora i što se tiče događanja na Trgu svetog Marka. Bile su i špekulacije o neodgovarajućem sustavu što se tiče sigurnosti na Trgu svetog Marka, međutim iz ovih reakcija policijskih službenika koji su odbili napad počinitelja, također se vrlo jasno vidi da sustav koji je tada bio - bio funkcionalan.“
 
Također, glavni je ravnatelj policije pohvalio reakciju policijskih službenika u događaju u kojem se jasno vidi ugroza za sva tri policajca i dovođenje u opasnost drugih osoba tada prisutnih u zgradi Vlade Republike Hrvatske.

Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji | Kaznena djela i zakon