Davanje mita za trgovanje utjecajem i trgovanje utjecajem

Slika /slike/ilustracije/novac.jpg

Pritvorskom nadzorniku su, uz kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, predane dvije osobe zbog počinjenja kaznenih djela protiv službene dužnosti

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana starosti 74 i 60 godinu i to zbog sumnje da je 74-godišnjak počinio kazneno djelo Davanja mita za trgovanje utjecajem odnosno da je 60-godišnjak počinio kazneno djelo Trgovanja utjecajem. 

Sumnja se da se prvoosumnjičeni 74-godišnjak, kao osnivač i odgovorna osoba više trgovačkih društava, a nakon što pred nadležnim gradskim tijelima nije uspio pozitivno riješiti zahtjev za legalizacijom već izgrađenog objekta i nakon što nije uspio ishoditi dozvole za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu njegovih društava, s drugoosumnjičenim 60-godišnjakom dogovorio, da će mu on kao osoba koja uživa društveni utjecaja posredovati prema sada pokojnom gradonačelniku, a kako bi navedene dozvole i suglasnosti ishodovao neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta. Ujedno je 60-godišnjak svojim utjecajem trebao posredovati prema odgovornim osobama banaka radi dobivanja kredita za financiranje projekata trgovačkih društava 74-godišnjaka.

Za sve navedeno 74-godišnjak je 60-godišnjaka i sada pokojnog gradonačelnika novčano nagradio. Sukladno navedenom dogovoru 60-godišnjak se u nekoliko navrata sastajao s pokojnim gradonačelnikom, a kako bi on s pozicije gradonačelnika posredovao kod službenih osoba Gradskog zavoda da taj Zavod izda potrebne suglasnosti i rješenja za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu društava prvoosumnjičenog i to rješenje o legalizaciji radova na lokaciji u Zagrebu, ali i rješenja o ukidanju svojstva kulturnog dobra dijelova kompleksa tvornice na drugoj lokaciji u Zagrebu, a kako bi se objekt mogao ukloniti i graditi drugi stambeno-poslovni kompleks.

Za navedeno posredovanje, 74-godišnjak je putem 60-godišnjaka sada pokojnom gradonačelniku tijekom lipnja 2020. predao 50.000,00 eura, a sada pokojni gradonačelnik je osobno i posredstvom jednog rukovoditelja nadležnog tijela Grada Zagreba, zatražio od drugog nadležnog rukovoditelja tijela Grada Zagreba da udovolji podnesenim zahtjevima društava 74-godišnjaka bez obzira na propisane uvjete te da izda odgovarajuće isprave.

Na temelju izdanih isprava  trgovačka društva prvoosumnjičenog i on osobno stekli bi korist. Vezano uz drugi dio dogovora 74-godišnjaka i 60-godišnjaka oko posredovanja prema bankama, 60-godišnjak se obraćao odgovornim osobama više poslovnih banaka u Hrvatskoj, a kako bi trgovačka društva 74-godišnjaka pod što povoljnijim uvjetima dobila kredit za financiranje izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa. Za navedene usluge 74-godišnjak je 60-godišnjaka nagradio kupnjom i opremanjem stana u Radićevoj ulici u vrijednosti najmanje 1.021.000,00 kuna. Plaćanje je provedeno s računa društava u vlasništvu prvoosumnjičenog.

Sve opisane protupravne radnje odvijale su se od ožujka 2020. godine do 29. lipnja 2021. 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava.



Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji