Davanje mita i zlouporaba položaja i ovlasti

Slika /slike/ilustracije/lisice.jpg

Dogovorili se da će im omogućiti obavljanje poslovne djelatnosti na atraktivnim lokacijama u Zagrebu na raznim manifestacijama u zamjenu za dio dobiti

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 51- i 45-godišnjim hrvatskim državljanima te 73-godišnjom hrvatskom državljankom i to zbog sumnje da su 51- i 45-godišnjak počinili kazneno djelo davanja mita, a 73-godišnjakinja kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Naime, provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da se, u vremenskom razdoblju od 2016. do 2020. godine u Zagrebu, sada pokojni  gradonačelnik, ovlašten za donošenje zaključaka o dodjeli javnih površina u Zagrebu na korištenje poslovnim subjektima, dogovorio s 51- i 45-godišnjakom kao stvarnim voditeljima poslovanja više trgovačkih društava da će im pogodovati na način da njihovim trgovačkim društvima omogući obavljanje poslovne djelatnosti na atraktivnim lokacijama u Zagrebu na raznim manifestacijama, a u zamjenu za dio dobiti koju će navedena trgovačka društva ostvariti od tih poslovnih djelatnosti.

S ciljem ostvarenja ovog dogovora je sada pokojni gradonačelnik nalagao 73-godišnjakinji, članici Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina, poduzimanje potrebnih radnji i to rezervacija termina na javnim površinama Zagreba sukladno traženjima 51- i 45-godišnjaka čime bi onemogućila prijave drugih zainteresiranih podnositelja i prije nego su zahtjevi navedenih društava prošli kroz propisanu proceduru. Nadalje je 73-godišnjakinja poduzimala i druge potrebne radnje, odnosno prenosila upute i naloge sada pokojnog gradonačelnika kako bi osigurala da drugi članovi Povjerenstva donose zaključke kako bi se u konačnici upravo trgovačkim društvima 51- i 45-godišnjaka dodijelila tražena javna površina u zakup prilikom provođenja raznih manifestacija od 2016. do 2020. godine.

Na opisani način je trgovačkim društvima navedenih osumnjičenika omogućeno dobivanje u zakup atraktivnih javnih površina Zagreba i ostvarivanje znatne dobiti od poslovanja, dok su dio dobiti u visini od najmanje 5.026.821,82 kuna, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno podijelili sada pokojni gradonačelnik, 51- i 45- godišnjak.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava.



Priopćenja | Kaznena djela i zakon