30 godina članstva Republike Hrvatske u INTERPOL-u

Slika /Vijesti/2022/11/Novi Projekt (3).jpg

"S ukupno 197 319 513 izvršenih provjera u INTERPOL-ovim bazama 2021. godine Republika Hrvatska bila je na drugom mjestu u Europi te četvrtom mjestu od ukupno svih 195 zemlja članica INTERPOL-a, što je svrstava u TOP pet država", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović

FOTO: Ilustracija
VIDEO: INTERPOL

Na 61. zasjedanju Glavne skupštine INTERPOL-a održane 4. studenoga 1992. godine u Dakru (Senegal), Republika Hrvatska primljena je u članstvo INTERPOL-a. 

Po primitku, u Zagrebu je osnovan Nacionalni središnji ured INTERPOL-a (NCB Zagreb) koji se danas nalazi unutar Službe za međunarodnu policijsku suradnju, Uprave kriminalističke policije i djeluje kao poveznica između hrvatske policije s drugim Nacionalnim središnjim uredima INTERPOL-a te Glavnim tajništvom INTERPOL-a u Lyonu.

Kako kriminalitet ne poznaje granice tako i odgovori na ključne sigurnosne izazove moraju uključivati međunarodne čimbenike. 

INTERPOL, kao najstarija i najveća međunarodna organizacija kriminalističke policije, jedan je od ključnih stupova međunarodne policijske suradnje u borbi protiv transnacionalnog kriminaliteta i vrlo važan partner hrvatske policije u međunarodnoj razmjeni podataka, što je tijekom 30 godina članstva Republike Hrvatske više puta istaknuto. 

INTERPOL je jedina međunarodna organizacija koja ima sustav međunarodnih tjeralica na globalnoj razini. Kodirane bojama koje označavaju svrhu raspisivanja, tjeralice su jedan od najvažnijih alata dostupnih svim državama članicama INTERPOL-a.Republika Hrvatska ima centralizirani sustav policije koja koristi dva glavna informacijska sustava – Informacijski sustav Ministarstva unutarnjih poslova (IS MUP) i Nacionalni sustav za upravljanje državnom granicom (NISUDG). Oba sustava opremljena su naprednim tehničkim rješenjima koja omogućuju istovremenu automatiziranu provjeru osobe ili predmeta u svim relevantnim nacionalnim, EU bazama podataka ali i u INTERPOL-ovim bazama podataka.

"Zahvaljujući tome, Republika Hrvatska je jedna od država članica s najvećim brojem izvršenih provjera. S ukupno 197 319 513 izvršenih provjera u INTERPOL-ovim bazama 2021. godine Republika Hrvatska bila je na drugom mjestu u Europi te četvrtom mjestu od ukupno svih 195 zemalja članica INTERPOL-a, što je svrstava u TOP pet država. Taj trend dobrih rezultata nastavlja se iz godine u godinu te je ove godine s ukupno 126 919 823 izvršene provjere Republika Hrvatska druga u Europi i treća u svijetu. Kao država članica Europske unije s najdužom vanjskom granicom možemo reći da je Republika Hrvatska uz pomoć INTERPOL-a ključni sigurnosni akter u zaštiti vanjske granice Europske unije", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović.

Nacionalni središnji ured INTERPOL-a Zagreb putem zaštićenog INTERPOL-ovog komunikacijskog kanala I-24/7 svakodnevno razmjenjuje operativne podatke s Nacionalnim središnjim uredima INTERPOL-a drugih zemalja članica te sudjeluje u složenim kriminalističkim istraživanjima s elementom inozemnosti.

U proteklih 30 godina Repulika Hrvatska sudjelovala je u mnogobrojnim INTERPOL-ovim akcijama iz domene sprječavanja kriminaliteta droga, trgovine ljudima, oružja i dr.  

Geostrateški položaj Republike Hrvatske zahtjeva visoku razinu spremnosti i znanja hrvatske policije u borbi protiv međunarodnog kriminaliteta, stoga NCB Zagreb aktivno sudjeluje u brojnim INTERPOL-ovim projektima i stručnim skupovima s ciljem razmjene znanja i iskustava, a sve u nastojanju zaštite hrvatskih građana i šire. 
 

Priopćenja | Obilježavanja | Kaznena djela i zakon