Rezultati ROADPOL Safety Days kampanje

U sklopu kampanje održan je i Dan bez poginulih u prometu te Operativna akcija na distrakciju

FOTO: ROADPOL/ilustracija

Dani sigurnosti u prometu održani su od 16. do 22. rujna 2022. godine u organizaciji Europske mreže prometne policije ROADPOL, pod geslom „Ostani živ i spasi živote“.

Svrha kampanje je smanjenje broja smrtno stradalih u prometu, a središnji događaj je i ovaj put bio „Dan bez poginulih u prometu“, koji se održao 21. rujna.

U kampanji su sudjelovale 23 zemlje članice, a Hrvatska je jedna od 12 zemalja članica ROADPOL-a koja nije imala smrtnih slučajeva na Dan bez poginulih u prometu.

Ostale zemlje koje su postigle cilj na Dan bez poginulih u prometu su: Austrija, Bugarska, Cipar, Estonija, Finska, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Norveška i Slovenija.

U preostalim zemljama koje su sudjelovale u kampanji, zabilježeno je 41% manje smrtno stradalih u odnosu na prosjek od 70 poginulih sudionika u prometu u Europi svakoga dana.


 

ROADPOL Safety Days - pristup uz pomoću kojega viziju možemo pretvoriti u stvarnost

Rezultati ROADPOL Safety Days kampanje predstavljeni su na konferenciji za medije u organizaciji španjolske Uprave za promet u Madridu.

Tijela državnih uprava članica, civilne organizacije, obrazovne ustanove te pravne osobe organizirale su ukupno 824 događaja u sklopu ROADPOL Safety Days kampanje.

2376 osoba potpisalo je prisegu o poželjnom ponašanju svih sudionika u cestovnom prometu online te još mnogi osobno, na održanim događanjima. Zahvaljujući angažmanu nacionalnih policija i ROADPOL-a broj online potpisanih prisega porastao je za 86% u odnosu na 2021. godinu!

Predsjednik ROADPOl-a, Volker Orben, na konferenciji za medije istaknuo je: „ROADPOL Safety Days kampanja jasno pokazuje što sve sudionici u prometu mogu poduzeti kako bi se slogan „Ostani živ i spasi živote drugih“ obistinio. Sve sudionike u prometu pozvali smo na poštivanje prometnih pravila, jer je za izazivanje 90% prometnih nesreća odgovorno pogrešno ponašanje ljudi, odnosno kršenje prometnih zakona. Europska komisija za cilj ima Viziju nula, što znači da nitko neće poginuti na cestama. Vizija, da, ali ROADPOL Safety Days pokazuju pristup uz pomoću kojega viziju možemo pretvoriti u stvarnost.




 
Operativna akcija na distrakciju u cestovnom prometu

Uz nepropisnu brzinu kretanja, distrakcije vozača jedan su od najčešćih uzroka prometnih nesreća. Stoga se paralelno s Danima sigurnosti u prometu odvijala i ROADPOL-ova operativna akcija na distrakciju, u sklopu koje su policijski službenici svih policijskih uprava u Hrvatskoj pojačano nadzirali uporabu sigurnosnog pojasa u vožnji te korištenje mobitela i drugih uređaja.

Policijski službenici svih policijskih uprava i Mobilne jedinice prometne policije tijekom operativne akcije na distrakciju kontrolirali su 18.944 vozila na ukupno 3.569 lokacija.

Nadzorom je utvrđeno ukupno 908 prekršaja uporabe mobitela te četiri prekršaja uporabe ostalih uređaja koji ometaju sudjelovanje u prometu, sukladno čl. 196. st. 3 Zakona o sigurnosti prometa na cestama: „Vozač vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.“

Utvrđeno je i 2.169 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa.





Slične aktivnosti u prometu provodit će se i dalje, a ovom kampanjom još se jednom apeliralo na sve sudionike u prometu, osobito na vozače, da budu odgovorni i dosljedni u poštivanju svih propisa kako bi se ostvarila veća razina sigurnosti u prometu.
 
Vidimo se i sljedeće godine u isto vrijeme - #VisionZero #RoadpolSafetyDays

Ostanite živi i spasite živote drugih!

Uz vašu pomoć neka svaki dan bude Dan bez poginulih u prometu!
 

Pisane vijesti | Promet i vozila