Sve županije zajedno u projektu „Zdrav za 5“!

Slika /dokumenti/Zdrav za 5/resize2 (2).jpg
Započela su i do polovine svibnja po cijeloj će se Hrvatskoj održavati razna događanja u sklopu Komponente 2 projekta „Zdrav za 5“. Cilj događanja je podizanje razine svijesti o važnosti zaštite i očuvanja okoliša i prirode, uz promociju ciljeva cjelokupnog projekta „Zdrav za 5“ pod sintagmom „Čist okoliš, zdrava budućnost“.

Naime, u želji da multidisciplinarno djeluju na području prevencije ovisnosti i zaštite okoliša 30. listopada 2012. Sporazumom o suradnji u provedbi, kojeg su potpisali ministri unutarnjih poslova, zdravlja te zaštite okoliša i prirode - Ranko Ostojić, Rajko Ostojić i Mihael Zmajlović, započela je provedba projekta „Zdrav za 5“ na nacionalnoj razini. Ciljevi projekta uključuju podizanje razine informiranosti i javnozdravstvene svijesti kod djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta  te prevenciju ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, kao i  očuvanje i zaštitu okoliša.

Komponenta 2 nastavak je provedenih aktivnosti, odnosno brojnih edukacija koje su policijski i javnozdravstveni timovi proveli zajedno u školama svih županija u Hrvatskoj. Njena je provedba zamišljena kroz jednodnevna događanja - manifestacije javnog karaktera u razdoblju od 15. travnja do 15. svibnja, koje uključuju eko radionice, „zelene akcije“, sportske, kulturne i umjetničke sadržaje namijenjene djeci, „sajmove mogućnosti“, te druge osmišljene aktivnosti usmjerene aktivnom mijenjanju štetnih životnih navika mladih.

Aktivnosti zajedno planiraju i provode županijski koordinatori sva tri uključena ministarstva, dok će u sve manifestacije biti pozvani i uključeni mediji, a u pojedinim županijama na manifestacijama će aktivno sudjelovati i predstavnici Crvenog križa, pojedinih udruga civilnog društva, kao i drugi važni subjekti lokalne zajednice.

Završna manifestacija održala se 5. lipnja 2014. godine na području Grada Zagreba.