Zlouporaba te primanje i davanje mita zbog nezakonitog odlaganja otpada

Slika /slike/ilustracije/lisice.jpg

Tijekom jučerašnjeg dana policija je uhitila šestoricu osumnjičenika koji su trgovačkom društvu kaznenim djelima pričinili materijalnu štetu u ukupnom iznosu od oko 1.655.943,00 kuna

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - Služba Split su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje nad odgovornim osobama i zaposlenicima trgovačkog društva u Splitu, zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela protiv službene dužnosti – „Zlouporaba položaja i ovlasti“, „Primanje mita u gospodarskom poslovanju“ i „Davanje mita u gospodarskom poslovanju“.
 
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je osumnjičeni 54-godišnjak hrvatskog državljanstva, kao odgovorna osoba trgovačkog društva u Splitu registriranog za skupljanje i obrađivanje otpada te odvoz i odlaganje otpada, u razdoblju od 19. veljače do 27. travnja 2019. godine na području Splita u više navrata nalagao zaposlenicima trgovačkog društva da vozilima trgovačkog društva preuzmu građevni otpad, a potom ga odvezu i odlože na odlagalište komunalnog otpada u Splitu. Također je drugim osobama odobravao dovoz i odlaganje zabranjenog otpada na odlagalište komunalnog otpada, protivno čl. 6. Pravilnika o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada na odlagalištima otpada (NN 145/15., 103/18. i 56/19.) te svjestan da se takva vrsta otpada ne može odlagati. Ujedno je odobravao prihvat dozvoljenog otpada bez njegovog evidentiranja i vaganja sukladno „vagarskim listovima“, a protivno odredbi čl. čl. 172. Zakona o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/13., 73/17., 14/19.). Sve navedeno je činio u nakani stjecanja nepripadne materijalne dobiti za više osoba te na poticaj desetorice osumnjičenika. Na ovaj način je kao odgovorna osoba iskoristio svoj položaj ili ovlast, prekoračio granice svoje ovlasti, čime je trgovačkom društvu pričinio materijalnu štetu u iznosu od najmanje 284.473,00 kuna.
 
Nadalje, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno i da je osumnjičeni  38-godišnji hrvatski državljanin, također kao odgovorna osoba istog trgovačkog društva u Splitu, u razdoblju od 1. ožujka do 4. svibnja 2019. godine na području Splita, na poticaj gore navedenih desetorice osumnjičenika te u namjeri stjecanja nepripadne materijalne dobiti za njih, odobravao dovoz i odlaganje zabranjenog građevinskog otpada na odlagalište komunalnog otpada u Splitu svjestan da se takva vrsta otpada ne može odlagati, kao i odobravao prihvat dozvoljenog otpada bez njegovog evidentiranja i vaganja. Na taj način je kao odgovorna osoba iskoristio svoj položaj ili ovlast, prekoračio granice svoje ovlasti te trgovačkom društvu nanio materijalnu štetu u iznosu od oko 173.840,00 kuna.
 
Također se tereti četvoricu hrvatskih državljana starosti 42, 35, 56 i 47 godina, sve zaposlenici u navedenom trgovačkom društvu na poslovima rukovatelja radnim strojevima na odlagalištu komunalnog otpada, da su od 27. veljače do 2. svibnja 2019. godine, za obećano ili primljeno mito za sebe ili za drugoga, pogodovali 13-torici osumnjičenih i pričinili štetu trgovačkom društvu. Naime, navedenim osumnjičenicima su omogućavali nesmetan ulaz u prostor odlagališta otpada, a potom i odlaganje zabranjenog građevnog i opasnog azbestnog otpada, kao i odlaganje dozvoljenog otpada bez evidentiranja i naplate naknada te su odloženi otpad radnim strojevima prekrivali zemljom. Za opisane radnje su zahtijevali i primali mito, a osobama s njima povezanima u gospodarskom poslovanju davali mito kao protuuslugu za izvršenje posla ili pružanje usluge. Na ovaj je način trgovačkom društvu pričinjena materijalna šteta u iznosu od najmanje 1.197.630,00 kuna.
 
Trgovačkom društvu je pričinjena materijalna šteta u ukupnom iznosu od oko 1.655.943,00  kuna.
 
Tijekom jučerašnjeg dana policija je uhitila šestoricu osumnjičenika (54, 38, 42, 35, 56 i 47 godišnjaka) te Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijela odgovarajuću kaznenu prijavu. 

Kriminalističko istraživanje se nastavlja poradi procesuiranja i drugih osoba povezanih s počinjenjem opisanih kaznenih djela.

Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji | Gospodarsko poslovanje