"Živim život bez nasilja" - predstava i koncert u HNK Zadar

„Živim život bez nasilja“ zajednički je preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti i obrazovanja koji se od 2010. godine provodi u suradnji s organizacijama civilnog društva, lokalnom zajednicom i drugim zainteresiranim partnerima. Projekt je usmjeren na sprječavanje nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i nasilja među mladima s ciljem izgradnje kulture nenasilja, nediskriminacije i tolerancije.

Foto: PU zadarska

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru, danas 8. studenog, odvijale su se aktivnosti iz nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“.

Učenici sedmih razreda osnovnih škola sa područja cijele Zadarske županije gledali su predstavu „Nasilje za nasilje nema opravdanja“ i koncert grupe Adastra, interaktivno sudjelujući  u prepoznavanju različitih situacija nasilja u svakodnevnom životu. Aktivnosti su zaokupile njihovu pažnju tijekom izvođenja predstave, a posebno oduševljenje izazvao je koncert grupe Adastra iz Zagreba. Ovi glazbenici izveli su i glazbeni broj posvećen Luki Ritz, mladiću koji je preminuo kao žrtva nasilja.

U zabavno-edukativnom programu  zajedno s učenicima OŠ Benkovac, OŠ Ivana Gorana Kovačić iz Lišana Ostrovičkih, OŠ Biograd, OŠ Braće Ribar iz Posedarja, OŠ Braće Radić iz Pridrage, OŠ Franka Lisice iz Polače, OŠ Galovac, OŠ Jurja Baraković iz Ražanca, OŠ Jurja Dalmatinca iz Paga, OŠ Nikole Tesle iz Gračaca, OŠ Novigrad, OŠ Obrovac, OŠ Pakoštane, OŠ Petra Lorinija iz Sali, OŠ Petra Zoranić iz Jasenica, OŠ Petra Zoranić iz Nina, OŠ Petra Zoranić iz Stankovaca, OŠ Poličnik, OŠ Privlaka, OŠ Starigrad, OŠ Stjepana Radić iz Bibinja, OŠ Sukošan, OŠ Sveti Filip i Jakov, OŠ Valentin Klarin iz Preka, OŠ Vladimira Nazor iz Neviđana, OŠ Vladimira Nazor iz Škabrnje i OŠ Zemunik  sudjelovali su njihovi razrednici, nastavnici, stručni suradnici te predstavnici lokalne samouprave, raznih institucija i udruga.

U aktivnosti su učenike na duhovit način  uvodili voditelji programa Nikola Milat i Voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije MUP-a  RH Sandra Veber, a uz pomoć policijskih službenika za prevenciju iz Ravnateljstva policije, PU zagrebačke i PU zadarske.

Što je sve nasilje i kako ga prepoznati? Koji su mitovi o nasilju? Kako reći NE nasilju? Tijekom ovog kulturno - edukativnog programa  različite situacije nasilja iz svakodnevnog života dočarali su nam glumci Ivana Krizmanić i Vedran Komerički uz Silvija Parisi iz nevladine udruge Riječi/Prave/Predstave.

 „Živim život bez nasilja“ zajednički je preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti i obrazovanja koji se od 2010. godine provodi u suradnji s organizacijama civilnog društva, lokalnom zajednicom i drugim zainteresiranim partnerima.
Projekt je usmjeren na sprječavanje nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i nasilja među mladima s ciljem izgradnje kulture nenasilja, nediskriminacije i tolerancije.

U ovom projektu ujedinili su se policajci, umjetnici, odgojne ustanove, mediji i cjelokupna  lokalna zajednica, kako bi poslali poruku da nasilje nije rješenje te da nam nasilje nije potrebno.         
   
Potrebna nam je ljubav, međusobno razumijevanje, uvažavanje različitosti, potrebno nam je prijateljstvo - poruka je ovih preventivnih aktivnosti. 
Projektne aktivnosti u organizaciji PU zadarske i Zadarske županije pružanjem potpore omogućili su Ministarstvo unutarnjih poslova i Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske Županije, a potporu dolaskom u kazalište pružili su načelnik PU zadarske Anton Dražina, predsjednik Županijskog suda u Zadru Boris Babić, pročelnici i članovi Vijeća za prevenciju iz Zadarske županije, predstavnici Prekršajnog suda u Zadru, Općinskog državnog odvjetništva Zadar, Ureda državne uprave, školstva, zdravstva, udrugacivilnog društva, medija  i mnogi drugi.                
 


Pisane vijesti | Društvo i zajednica