Zbog sumnje u koruptivna kaznena djela, petero osumnjičenih kazneno prijavljeno USKOK-u

Slika /Ilustracije/Logo/default-PNUSKOK-image.jpg

Jedan od osumnjičenih je i načelnik općine kojeg se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti te sprječavanje dokazivanja

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek), u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana (1961., 1992., 1990.) i dvije hrvatske državljanke (1971., 1994.) zbog osnovane sumnje na počinjenje više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja i pomaganja u činjenju zlouporabe položaja i ovlasti te kazneno djelo sprječavanja dokazivanja.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni (1961.) od studenog 2021. godine pa nadalje, kao načelnik jedne općine počinio kazneno djelo sprječavanja dokazivanja na način da je dvoje zaposlenika iste općine  tražio da, kao svjedoci u kaznenom postupku koju se vodi protiv njega, neistinito iskazuju u njegovu korist te im je prijetio otkazom ukoliko to ne učine.

Također je utvrđena sumnja da je prvoosumnjičeni (1961.) od 28. studenog 2019. pa nadalje počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti na način da je iskoristio svoj položaj načelnika općine kako bi drugoosumnjičenom (1992.) i još jednoj osobi, inače zaposlenicima općine i suoptuženicima u kaznenom postupku koji je već tada bio pokrenut, omogućio da se materijalno okoriste na štetu općine neosnovanom isplatom cijele plaće. Kako bi im to omogućio, prvoosumnjičeni nije dozvoljavao pročelnici nadležnog odjela da donese rješenje o udaljenju iz službe za spomenutu dvojicu, iako je to trebao učiniti sukladno odredbama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. slijedom čega im je, umjesto 60 posto plaće, isplaćivan puni iznos čime je općina oštećena za najmanje 150 tisuća kuna.

Nadalje, utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni kao načelnik općine, od prosinca 2019. godine pa nadalje, sam i u dogovoru s povezanim mu osobama, a sa zajedničkom nakanom da si pribave nepripadnu materijalnu korist na štetu općine, na poticaj drugo-, treće- i petoosumnjičenih te uz pomaganje četvrtoosumnjičene, počinio zlouporabu položaja i ovlasti neosnovanim isplatama iznosa subvencija te refundacija subvencija stambenih kredita. Tako je, temeljem odobrene subvencije općine, petoosumnjičenoj isplaćen nepripadni iznos od najmanje 75.070,82 kune, iako već prilikom podnošenja zahtjeva za subvencijom nije ispunjavala tražene uvjete. Temeljem naloga prvoosumnjičenog također je isplaćena refundacija subvencije stambenog kredite za njega, drugo- i trećeosumnjičenog, a u čemu im je pomogla četvrtoosumnjičena kao vlasnica trgovačkog društva koje je obavljalo knjigovodstvene poslove za općinu. Na taj način oštetili su općinu za iznos od 201.590,40 kuna.

Prvoosumnjičenog se sumnjiči i da je od 17. do 24. siječnja 2022. godine postupao u zajedničkoj nakani kako bi se drugoosumnjičeni nepripadno materijalno okoristio neosnovanom isplatom u iznosu oko 200 tisuća kuna, a koji iznos mu je privremeno oduzet u kaznenom postupku. Nakon što je drugoosumnjičeni podnio općini neosnovan zahtjev za isplatom, prvoosumnjičeni je kao načelnik općine zatražio od službenice općine izradu akta kojim se drugoosumnjičenom isplaćuje 200 tisuća kuna, a što je ona odbila upozorivši ga da je takva radnja nezakonita. Nakon toga je prvoosumnjičeni dostavio identičan zahtjev te naložio predsjedniku tijela općine da sazove sjednicu tijela te predmetni zahtjev uvrsti na dnevni red, što je ovaj i napravio, no predmetna odluka nije donesena.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je i postojanje osnovane sumnje da je prvoosumnjičeni, kao načelnik općine, od početka 2021. godine pa nadalje iskoristio svoju ovlast u nakani da prouzroči štetu pojedinim obveznicima komunalne naknade u općini, na način da je, u ime općine kao ovrhovoditelja naložio službenici općine izradu najmanje 36 rješenja o komunalnoj naknadi s klauzulom izvršnosti, zabranivši joj da dostavi drugostupanjskom tijelu žalbe na izdana rješenja o komunalnoj naknadi izjavljene od strane tih osoba .

Navedeno je učinio nakon što mu je nadležna inspekcija naložila da osigura provedbu ovrhe na način da se rješenje o komunalnoj naknadi donosi i ovršava u postupku i na način propisan Općim poreznim zakonom, odnosno donošenjem rješenja o ovrsi, a ne da se rješenja o komunalnoj naknadi, bez donošenja rješenja o ovrsi, dostavljaju pravnoj osobi za obavljanje komercijalnih djelatnosti na izravnu naplatu, čime je više fizičkih i pravnih osoba oštećeno u ukupnom iznosu od najmanje 200 tisuća kuna.

Policija je protiv svih petero osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. 

Priopćenja