Završena obuka policijskih službenika u sklopu FRONTEX-ovog projekta

Slika /slike/vijesti/IMG_2152-64f33bf880.jpg

Predstavnici FRONTEX-ove PR jedinice snimali su film o uspješnoj provedbi i organizaciji ove obuke i ovog projekta, a bit će prezentiran tijekom Europskog dana granične policije na svečanosti u Sopotu u Poljskoj

Nastavno na suradnju FRONTEX-a i Policijske akademije, u Valbandonu je 27. travnja uspješno završena obuka policijskih službenika zemalja članica u sklopu FRONTEX-ovog projekta „EBCGT - Land Border Surveillance Officer Training ”.

Ovo je prva od četiri ovogodišnje obuke, koje se provode po modelu praktičnih, terenskih vježbi na temelju detaljno razrađenih scenarija koji podrazumijevaju obuku granične policije kroz taktiku postupanja na graničnim prijelazima, postupanja prema tražiteljima azila, migrantima i svim ranjivim skupinama s ciljem unaprjeđenja rada policije, posebice u multikulturalnom okruženju.

Svaku policijsku patrolu činila su tri policijska službenika različitog govornog područja s ciljem prihvaćanja najboljeg modela obuke i postupanja, posebice tijekom sudjelovanja u FRONTEX-ovim operativnim akcijama s ciljem zaštite vanjske granice EU.

Ovaj FRONTEX-ov projekt u 2017. godini proglašen je jednim od najuspješnijih te su tako i treneri u projektu dobili  zahvalnice od strane FRONTEX-a, kako slijedi: Jochen Gruben (Njemačka), Andrzei Nanio (Poljska), Aleksander Raketski (Estonija), Mika Kouri (Finska), Alexander Dan Zapodeanu (Rumunjska), Andreas Jansen (Njemačka) i Krešimir Kaniža i Mirjana Abramović (Hrvatska).

Slijedom navedenog, FRONTEX je odlučio intenzivirati obuke u sklopu ovog projekta, kako već u 2017. tako i u 2018. godini, kada je plan uz već planirane dodatno organizirati i dodatne obuke u drugoj polovici 2018. godine, uz potporu Policijske akademije u Zagrebu i Uprave za granicu, na čemu se unaprijed i zahvalio voditelj ovog FRONTEX-ovog projekta.

Tijekom podijele certifikata o završenoj obuci polaznicima obuke iz zemalja članica EU, posebna zahvala upućena je i svim predstavnicima partnerske Policijske akademije, načelniku g. Novaku kao i predstavnicima svih ustrojstvenih jedinica koji su sudjelovali u provedbi još jedne u nizu uspješno završene FRONTEX-ove aktivnosti u RH.

Ova obuka bila je specifična i po tome što su predstavnici FRONTEX-ove PR jedinice, snimali film o uspješnoj provedbi i organizaciji ove obuke i ovog projekta, a biti će prezentiran tijekom Europskog dana granične policije na svečanosti u Sopotu u Poljskoj.



Pisane vijesti