Završen izvanredni nadzor u PP Đakovo

Slika /slike/default-news-image.jpg

Provedenim nadzorom utvrđeni su metodološki propusti u postupanju

Foto: ilustracija

Tijekom jučerašnjeg dana Stručni tim Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu završio je izvanredni stručni nadzor u Policijskoj postaji Đakovo, Policijske uprave osječko-baranjske.
 
U utorak, 9.srpnja 2019. godine, glavni ravnatelj policije Nikola Milina uputio je Stručni tim Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu u Policijsku postaju Đakovo u cilju provjere navoda je li Policijska postaja Đakovo, odnosno jesu li policijski službenici Policijske postaje Đakovo ranije raspolagali informacijama o promjenama ponašanja počinitelja i njegovog oca prema djelatnicima Centra za socijalnu skrb Đakovo.
 
Stručni tim je jučer, 10. srpnja, podnio Izvješće o izvanrednom nadzoru kojim je utvrđeno da je Policijska postaja Đakovo 17. svibnja 2019. godine redovnom poštom zaprimila pisanu obavijest Centra za socijalnu skrb Đakovo o učestalim dolascima dvojice štićenika u prostorije Centra, a kojom prilikom su oni prema djelatnicima Centra bili verbalno agresivni. U zaprimljenoj obavijesti, između ostalog, navedeno je i da raspolažu anonimnom dojavom o mogućnosti nabave vatrenog oružja.
 
Stručni tim je u svrhu nadzora obavio razgovore s djelatnicima Centra za socijalnu skrb Đakovo i pregledao dokumentaciju koja se odnosi na predmet postupanja, obavio razgovore s policijskim službenicima i izvršio uvid u službene evidencije Policijske postaje Đakovo.
 
Provedenim nadzorom utvrđeni su metodološki propusti u postupanju policijskih službenika Policijske postaje Đakovo, budući da nisu pravodobno i u dovoljnoj mjeri poduzeli potrebne službene radnje dok su rukovoditelji propustili provoditi dužni nadzor kao i usmjeravati rad policijskih službenika kojima rukovode te osigurati provođenje potrebnih mjera i radnji.
 
Sukladno Izvješću Stručnog tima, zbog sumnje da su počinili tešku povredu službene dužnosti načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece donio je odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv četvorice policijskih službenika Policijske postaje Đakovo, od kojih su načelnik policijske postaje i policijski službenik koji je dužio predmet 10. srpnja udaljeni od dužnosti.
 
Nadzorom je također utvrđeno da je štićenik Centra, sam ili s ocem, nakon što je Centar za socijalnu skrb Đakovo uputio obavijest Policijskoj postaji Đakovo, više puta tjedno dolazio u Centar za socijalnu skrb, a kojom prilikom nije upućivao prijetnje djelatnicima Centra. Također nisu potvrđene informacije koje su objavljene u javnosti da je bilo prijetnji djelatnicima Zemljišnoknjižnog odjela Đakovo, odnosno djelatnicima Grada Đakova.
 

Priopćenja | Istraživanja i analize | Kaznena djela i zakon