Započelo 28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes

Slika /Vijesti/2022/05/20220510_104123__large.jpg

Hodočašće tradicionalno organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja

FOTO: Vojni ordinarijat u RH

U utorak, 10. svibnja, svetom misom u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu, koju je predvodio vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, započelo je 28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lourdes. 

Na misi su, uz okupljene hodočasnike sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović. Liturgijsko pjevanje predvođeno je zajedničkim snagama članova policijske klape „Sveti Mihovil“ i članova klape HRM „Sveti Juraj.“

Zbog pandemije koronavirusa, vojno-redarstveno hodočašće iz Hrvatske u Lourdes posljednji put je održano 2019. godine . 

Ovoga puta, hodočašće se odvija u godini u kojoj Vojni ordinarijat slavi 25. obljetnicu ustanovljenja Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj. 

Hodočašće će trajati osam dana, od 10. do 17. svibnja, tijekom kojih će se hrvatski vojnici, policajci i branitelji uključiti i u 62. međunarodno vojno hodočašće. Predviđeno je da na međunarodnom vojnom hodočašću sudjeluju brojni predstavnici više od četrdeset država iz raznih dijelova svijeta.

Hodočašće tradicionalno organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja. Osim hodočasnika iz spomenutih ministarstava s članovima njihovih obitelji, na put molitve i vjere u svetište Majke Božje Lurdske krenuli su i djelatnici Hrvatske vatrogasne zajednice. 

Hodočašće predvodi vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, a glavni koordinator hodočašća je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo. Zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Ivan Turkalj, a zamjenik zapovjednika zamjenik načelnika Policijske uprave istarske Božo Kirin. 

Pratnju i duhovnu pomoć i potporu na hodočašću pružaju vojni i policijski kapelani, djelatnici Samostalnog odjela MORH-a za potporu Vojnom ordinarijatu, djelatnici Samostalne službe MUP-a za suradnju s Vojnim ordinarijatom i djelatnici Vojnog ordinarijata.

Biskup Bogdan naglasio je smisao i cilj hodočašća: „Želimo na ovome hodočašću, i kroz duljinu puta i težinu osobne žrtve prinesene s ljubavlju, preporučiti Bogu i Gospi sebe, svoje obitelji, svoje bližnje, svoj narod i svoju Domovinu. Molimo i za mir: u svijetu i u Ukrajini! Mir u našem susjedstvu i u našoj Domovini!“

Pisane vijesti