Zamjenik direktora FRONTEX-a uručio certifikate polaznicima međunarodne vježbe

Svečanom podjelom certifikata za profile Land Border Surveillance, završio je danas u Valbandonu dio obuke u sklopu međunarodne operativne vježbe REX (Rapid Exercises/Intervention). Riječ je o međunarodnoj edukativnoj aktivnosti FRONTEX-a (Europske agencija za graničnu i obalnu stražu), koja se od 5. do 17. studenoga provodi na području Istre, u suradnji s Policijskom akademijom Ministarstva unutarnjih Republike Hrvatske, Upravom za granicu Ravnateljstva policije i Policijskom upravom istarskom

FOTO: PU
 
Kao vodeća FRONTEX-ova partnerska akademija po broju aktivnosti i uspješnim rezultatima provedenih i organiziranih obuka, tečajeva i seminara, Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova organizirala je još jednu uspješnu međunarodnu obuku, što je potvrdio i zamjenik direktora FRONTEX-a Berndt Körner, koji je polaznicima vježbe uručio certifikate o završenoj obuci za profile Land Border Surveillance. ''Svi smo mi europska granična policija i obalna straža. Radimo zajedno, sa zajedničkim ciljem zaštite vanjske granice Europske unije, prevencije nezakonitih prelazaka kopnene i morske granice, prevencije organiziranog kriminaliteta te potpore rješavanju problematike tražitelja azila i potpore ranjivim skupinama '' istaknuo je zamjenik direktora FRONTEX-a i naglasio kako moramo u svakom trenutku biti spremni reagirati u slučaju potrebe za brzom intervencijom po pitanju zaštite vanjske granice Europske unije.

Uz zamjenika direktora FRONTEX-a, podjeli certifikata prisustvovali su pomoćnik načelnika Uprava za granicu Gilio Toić-Sintić, pomoćnica načelnika Policijske akademije Iva Balgač i koordinatorica FRONTEX aktivnosti i voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja na Policijskoj akademiji Mirjana Abramović. Svim polaznicima vježbe poželjeli su sreću u predstojećoj misiji u Grčkoj, uz nadu da će na najbolji mogući način primijeniti znanja koja su stekli na obuci.

Kako je pojasnila koordinatorica FRONTEX aktivnosti, na međunarodnoj operativnoj vježbi REX sudjeluje 56 polaznika iz zemalja Europske unije, a među njima je i šest pripadnika hrvatske policije. ''Tijekom edukacije, polaznici imaju prilike naučiti modele i načine postupanja u multikulturalnom okruženju, a prioritet je obuka policijskih službenika, u smislu da prije odlaska u misije budu obučeni po zajedničkom modelu postupanja pri rješavanju problema na granicama'' istaknula je Abramović i naglasila kako je obuka posebno usmjerena na rad s ranjivim skupinama. Obuku provode policijski službenici/treneri iz Rumunjske, Austrije, Njemačke, Poljske, Estonije, Grčke, Finske i Hrvatske, a među njima je i Abramović, kao i njen kolega Krešimir Kaniža.

''Kao krovna europska organizacija granične policije, FRONTEX pruža dodatnu tehničku i financijsku podršku državama članicama Europske unije suočenim s ozbiljnim migracijskim pritiskom, koja se očituje kroz obuke i edukacije policijskih službenika te financijsku potporu kroz nabavku opreme nužne za provođenje obuka, seminara i edukacija policijskih službenika, s krajnjim rezultatom jačanja kapaciteta granične policije i jačanja kapaciteta obučnih centara'' pojasnila je koordinatorica FRONTEX aktivnosti.  Budući da FRONTEX ne raspolaže svojim smještajnim ili obučnim prostornim kapacitetima, obraća se partnerskim akademijama. Policijska akademija, kao ravnopravan partner FRONTEX-a, odgovorna je za pripremu, organizaciju i provedbu predmetnih međunarodnih aktivnosti i obuka u Policijskoj akademiji u Zagrebu, kao i u drugim smještajno obučnim centrima Ministarstva unutarnjih poslova. ''Kroz suradnju s FRONTEX-om usmjereni smo ka konkretnom transferu znanja s ciljem ulaganja u brži pristup informacijama, nastavne programe, programe unaprjeđenja i razvoja obrazovanja i ulaganja u sustave i kapacitet cjeloživotnog obrazovanja i profesionalnog razvoja policijskih službenika, kao i budućih policijskih službenika'' naglasila je Abramović i napomenula kako  je Policijska akademija na nedavnoj konferenciji u Varšavi pohvaljena kao vodeća FRONTEX-ova partnerska akademija te je posebno zahvalila svima koji su svojim trudom i radom doprinijeli još jednom uspješno izvršenom zadatku i timskom radu kao prioritetu policijskog postupanja.


Pisane vijesti