Vježbenik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Matija Gregurić natjecat će se na Ljetnim olimpijskim igrama

To je povijesni događaj za Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske jer će po prvi puta na Olimpijskim igrama nastupiti hrvatski policijski službenik

FOTO: MUP RH

Vježbenik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“, Matija Gregurić, koji je prije dvije godine završio P18 Srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka, ostvario je san svakog sportaša i pridružit će se najvećem sportskom natjecanju na svijetu.

Mladi Zabočanin dugogodišnji je član atletskog kluba „Dinamo-Zrinjevac“ i natječe se u disciplini bacanja kladiva. Vrhunsku sportsku karijeru nastavio je pohađajući Policijsku školu „Josip Jović“, gdje mu je bilo omogućeno daljnje treniranje i aktivno bavljenje profesionalnim sportom.

Zahvaljujući napornom radu i odličnim rezultatima kvalificirao se na Ljetne olimpijske igre, koje se održavaju u Parizu od 26. srpnja do 11. kolovoza. To je povijesni događaj za Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske jer će po prvi puta na Olimpijskim igrama nastupiti hrvatski policijski službenik. 

Tijekom prošle i ove godine Matija je teškim i zahtjevnim treninzima, kao i svakim hicem, pomicao osobni rekord te dostigao 75,47 metara.

Osim što je državni atletski reprezentativac, Matija je i vlasnik državnih rekorda discipline bacanje kladiva u kategorijama U18 i U20.

Na prvenstvu države održanom u Karlovcu osvojio je uvjerljivo prvo mjesto i tako osigurao nastup na Olimpijskim igrama. Ondje će se, u iznimno jakoj konkurenciji, natjecati među 32 najbolja svjetska atletičara u zahtjevnoj disciplini bacanja kladiva.

Matija je, nekoliko puta, bio dobitnik nagrade najboljeg sportaša Krapinsko-zagorske županije i najboljeg sportaša grada Zaboka, a posebno treba istaknuti nagrade: Balkan Rising Star za najboljeg sportaša u usponu na Balkanu, Yerevan (ARM), „Dražen Petrović“ za najuspješnijeg mladog sportaša te nagradu za najuspješnijeg mlađeg seniora Hrvatskog atletskog saveza.

Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ kontinuirano pruža potporu mladim sportašima

Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ i Služba za policijski trening Matiji od početka pruža maksimalnu potporu u pripremi za sva natjecanja, pa i ovo najvažnije svakom sportašu. U svim europskim državama, policijski službenici koji su vrhunski sportaši imaju znatnu potporu sustava i glavni su promotori policije na međunarodnoj sceni.

Služba za policijski trening teži tome da se što više vrhunskih kategoriziranih sportaša uključi u sustav Ministarstva, koji će sportskim postignućima doprinositi ugledu Ministarstva i Republike Hrvatske u zemlji i svijetu.

Ministarstvo unutarnjih poslova ponosno je što će Matija predstavljati Hrvatsku i Ministarstvo unutarnjih poslova na Olimpijskim igrama te mu želimo mu puno uspjeha u ostvarenju daljnjih profesionalnih rezultata.

S ciljem očuvanja sigurnosti na Olimpijskim igrama angažirani su i hrvatski piloti bespilotnih zrakoplovnih sustava

Dvojica policijskih službenika ustrojstvenih jedinica koje su sastavni dio Zapovjedništva za intervencije, policijski službenik Antiterorističke jedinice Lučko i Jedinice specijalne i interventne policije PU zagrebačke, za potrebe osiguranja pojedinih natjecanja u sklopu Olimpijskih igara bit će angažirani u Marseilleu od 23. srpnja do 9. kolovoza.

Spomenuti policijski službenici biti će angažirani kao piloti bespilotnih zrakoplovnih sustava (dronova) te će raditi uz francuske policajce kako bi im pružili potporu prilikom zračnog nadzora događanja.

Zadaće koje su predviđene za vrijeme njihovog angažmana su praćenje kretanja i ponašanja mase, identifikacija potencijalnih sigurnosnih prijetnji ili hitnih situacija, pružanje stvarne situacijske svijesti terenskim timovima i pomoć u koordinaciji aktivnosti.

Također, radi očuvanja sigurnosti tijekom održavanja Olimpijskih igara Ravnateljstvo policije upućuje kao ispomoć francuskim kolegama osam policijskih službenika, šest iz Protueksplozijske službe te dvoje iz Uprave za granicu.

Podsjećamo, pokrenuta je i internetska stranica „Ma sécurité“  koja pruža posjetiteljima različite korisne informacije o Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama te omogućuje svim stranim - pa tako i hrvatskim državljanima, da pripreme vlastita putovanja već u svojim zemljama i da se informiraju o sigurnosnim mjerama koje su im na raspolaganju.

Pisane vijesti | Sport