Više od 1 530 komada vatrenog oružja uklonjeno s ulica u operaciji koju je koordinirao Europol

Slika /Ilustracije/foto europol manja.jpg

Operacija se provodila tijekom akcijskog tjedna od 13. do 17. prosinca 2021. godine u koordinaciji Europola, a u nju su bile uključene snage za provedbu zakona iz 24 zemlje, zajedno s Eurojustom i Europskom komisijom  

FOTO: Europol

Ukupno  1 534 komada vatrenog oružja zaplijenjeno je u međunarodnoj operaciji snaga za provedbu zakona usmjerenoj na nezakonitu trgovinu prepravljenim oružjem za uzbunjivanje i signalizaciju. Ovi pištolji koji ispaljuju lažne metke postali su omiljeno oružje kriminalaca jer se lako mogu prepraviti u oružje koje ispaljuje pravo streljivo. Vjeruje se da je takvim vatrenim oružjem ubijen nizozemski reporter crne kronike u Amsterdamu, u srpnju prošle godine.
 
Operaciju, pod nazivom Conversus, vodila je rumunjska nacionalna policija (Poliția Română) u okviru Europske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih djela (EMPACT). Operacija se provodila tijekom akcijskog tjedna od 13. do 17. prosinca 2021. godine u koordinaciji Europola, a u nju su bile uključene snage za provedbu zakona iz 24 zemlje, zajedno s Eurojustom i Europskom komisijom.
 
Rezultati
 
  • Broj pretraženih domova: više od 260
  • Broj zaplijenjenih plinskih pištolja i pištolja za uzbunjivanje: 1 534
  • Količina zaplijenjenog streljiva: 17 464 komada
  • Količina zaplijenjenih pirotehničkih sredstava: 6 550 kg
 
Operacija vođena obavještajnim podacima
 
Do nedavno je većina oružja koje ispaljuje lažne metke zaplijenjena u Europi bila uvezena u EU iz Turske. Turske vlasti su u međuvremenu izmijenile svoje zakonodavstvo kako bi odgovorile na ovu prijetnju. Nakon uvoza u EU, takvo oružje se u pravilu prodaje na zakonitom tržištu po niskim cijenama nakon čega se nezakonito šalje u druge zemlje u kojima je za nabavu, uvoz i posjedovanje takvog vatrenog oružja potrebna dozvola.
 
Akcijskom tjednu prethodile su pripremne operativne aktivnosti početkom godine usmjerene na identifikaciju kupaca i trgovaca uključenih u ovu nezakonitu trgovinu. Rumunjska nacionalna policija je zajedno sa svojim bugarskim i makedonskim kolegama prikupila podatke o trgovcima koje je zatim analizirao Europol kako bi otkrio kupce i sumnjive transakcije.  
 
U ovoj koordiniranoj akciji sudjelovale su sljedeće zemlje: Rumunjska, Bugarska, Belgija, Cipar, Češka, Njemačka, Danska, Estonija, Grčka, Španjolska, Francuska, Finska, Hrvatska, Mađarska, Litva, Luksemburg, Latvija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Švedska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Švicarska, Norveška, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Ukrajina i Kosovo*
 
* Ovaj naziv ne dovodi u pitanje stajališta o statusu i u skladu je s UNSCR 1244/99 i s mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o neovisnosti Kosova.
 
Eurojust stoji na raspolaganju nacionalnim tijelima za pomoć pri prekograničnoj pravosudnoj suradnji, na njihov zahtjev.
 


Stranica