Vijetnamsko izaslanstvo u službenom posjetu Ravnateljstvu policije

Sudionici sastanka razgovarali su o budućoj suradnji koja uključuje pitanja formaliziranja bilateralnih odnosa između dviju institucija

FOTO: MUP RH

U službenom posjetu Ravnateljstvu policije, 7. svibnja, boravilo je izaslanstvo Socijalističke Republike Vijetnam predvođeno zamjenikom ministra za javnu sigurnost Socijalističke Republike Vijetnam Le Van Tuyenom.

Cilj posjeta je razmjena iskustva u područjima prevencije te borbe protiv trgovanja i proizvodnje eksplozivnih naprava i oružja, razminiranja, ionizirajućeg zračenja te opreme kojom se koristi hrvatska policija.

Ispred Uprave za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije sastanku je nazočio Dalibor Jurić, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Uprave, dok su ispred Ravnateljstva policije sastanku prisustvovali zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker, ispred Službe za stratešku europsku i međunarodnu policijsku suradnju Elvira Jakopinec Lacković, voditelj Službe terorizma Krešimir Mamić i zapovjednik Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb Zlatko Sekačić.

Također, ispred Ravnateljstva civilne zaštite na sastanku sudjelovali su pomoćnik ravnatelja Neven Karas, načelnik Sektora za inspekciju Nikola Turkalj te Sandra Zovak iz Službe za međunarodnu suradnju.

„Unatoč geografskoj udaljenosti Vijetnama i Hrvatske, policijska suradnja naših dviju zemalja utemeljena je na uvažavanju te se nadam kako će današnji sastanak dodatno doprinijeti nastavku i unapređenju iste“, istaknuo je u svom uvodnom govoru zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker.

Zamjenik ministra za javnu sigurnost Socijalističke Republike Vijetnam Le Van Tuyen izrazio je zadovoljstvo realizacijom ovog bilateralnog susreta te napomenuo: „Ovo je jedan od prvih posjeta naše države jednoj europskoj zemlji te mogu istaknuti kako se posjet odvija upravo uoči obilježavanja 30. godina uspostave diplomatskih odnosa između naše dvije zemlje“.

Nadalje, izrazio je želju za unaprjeđenjem suradnje u nekoliko područja i to u odnosu na razmjenu iskustava i najboljih praksi u sprječavanju i borbi protiv cyber kriminaliteta, terorizma, kriminaliteta droga, kriminaliteta protiv okoliša, ali i u okviru razmjene informacija u području borbe protiv trgovanja i proizvodnje eksplozivnih naprava i oružja. 

Tijekom sastanka, sudionici su istaknuli niz prijedloga buduće suradnje, operativne, ali i strateške naravi što uključuje pitanja formaliziranja bilateralnih odnosa između dviju institucija.

U ime Uprave za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije, Dalibor Jurić zahvalio je vijetnamskoj delegaciji na ovoj vrijednoj inicijativi za održavanjem bilateralnog sastanka te naveo kako će Ministarstvo razmotriti sve iznesene prijedloge vijetnamske strane te pružiti adekvatan odgovor u odnosu na pojedina konkretna pitanja.

Svi prisutni složili su se kako se, nakon ovog službenog posjeta, otvara prostor za daljnji iskorak u osnaživanju međusobne policijske suradnje.
 


 

Pisane vijesti | Mađunarodna suradnja