Vidljivost pješaka i biciklista noću te savjeti vozačima

Slika galerije//policija11_GOM__020819.jpg

Tijekom predstojećeg vikenda, odnosno nakon subote će doći do porasta temperature zraka pa se u prometu očekuje veći broj pješaka, biciklista, ali i vozača mopeda i motocikla.

Foto: ilustracija

Prometni uvjeti na cestama
 
S obzirom na rane noćne uvjete te moguću maglu zbog veće vlage i viših temperatura te posljedičnu smanjenu vidljivost u prometu, podsjećamo na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojom je propisano da i za vrijeme vožnje danju, na motornim vozilima, u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka naredne godine, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Vožnja s upaljenim svjetlima za vozače mopeda i motocikala obavezna je tijekom cijele godine.
 
Vidljivost pješaka i biciklista
 
Prelaskom na zimsko računanje vremena, noćni uvjeti vožnje započeli su ranije, a istovremeno je na cestama prisutno dosta pješaka i biciklista. Kako jedan dio njih ne poštuje zakonske propise te ne vodi računa o vlastitoj vidljivosti u prometu, dolazi do naleta vozača drugih vozila na njih koji ponekad završavaju i smrtnim stradavanjem.
 
Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da je:
  • pješak koji se kreće kolnikom dužan noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, 
  • vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan biti, noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti, označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
  • za nepoštivanje navedenih odredbi propisana kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Božićni i novogodišnji blagdani
 
Potrebno je osvrnuti se i na nadolazeće božićne i novogodišnje blagdane tijekom kojih se očekuje pojačan promet na graničnim prijelazima te glavnim i lokalnim prometnicama diljem Republike Hrvatske. Očekuje se i povećan broj stranih državljana, koji su odabrali Hrvatsku kao svoju novogodišnju destinaciju te posjet adventima koji se obilježavaju u sve više gradova.
 
U takvim prilikama se očekuje i stvaranje većih gužvi pa pozivamo sve građane da i u takvim uvjetima budu strpljivi, međusobno tolerantni, ali prije svega da poštuju prometne propise.
 
Pojačani nadzor prometa na cestama
 
Kako smo već ranije najavili, policija će do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.
 
Promet će se nadzirati na velikom broju lokacija, a u aktivnosti će biti uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.
 
Naposljetku, svjesni smo da je razdoblje prazničnog raspoloženja, zbog čega jedan dio građana konzumira alkoholna pića, ali nakon toga, nažalost, sjeda za upravljač vozila. Ovom prilikom pozivamo da to ne čine. U današnje vrijeme postoje razne alternative: javni prijevoz, taksi službe, međusobni dogovor tko će ostati trijezan i voziti kući ostatak društva i sl., a niti jedan razlog za vožnju pod utjecajem alkohola ne može biti opravdan.
 
Policija će prema takvim vozačima, koji imaju nedopuštenu koncentraciju alkohola, imati nultu toleranciju na razloge vožnje pod utjecajem alkohola.
 
Savjeti sudionicima u prometu

Priopćenja | Uputstva | Promet i vozila