VIDEO: Započela operativna akcija „Mir i dobro“

Ne pokušavajte zabranjena pirotehnička sredstva uvesti u RH niti ih naručiti putem interneta

Foto: MUP

U prostorijama Protueksplozijske službe danas, 15. prosinca, održana je konferencija za medije povodom početka operativne akcije „Mir i dobro“ koja se tradicionalno provodi od 1993. godine.

Provođenje akcije započelo je 12. prosinca i završava 8. siječnja, a pored ostalog cilj joj je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Na konferenciji za medije sudjelovali su voditelj Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije Tomislav Vukoja, načelnik Sektora za inspekcijske poslove Ravnateljstva civilne zaštite Nikola Turkalj, policijski službenik Službe prevencije Ravnateljstva policije Andrija Dražetić te prim. dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Zagreb, a predstavljeni su rezultati prošlogodišnje akcije, opasnosti i posljedice nestručne, nepropisne i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava te savjeti i preventivne aktivnosti kojima se nastoji smanjiti broj ozlijeđenih posebice djece.

Na samom početku, voditelj Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije Tomislav Vukoja iznio je podatke o ozljedama i oštećenjima objekata za posljednjih pet godina evidentiranih tijekom provođenja operativne akcije „Mir i dobro“ te je istaknuo kako je prošlogodišnja akcija jedna od najuspješnijih od početka provođenja te je ukupno evidentirano devet ozlijeđenih osoba za što vjeruje da je posljedica izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

U nastavku se osvrnuo na rezultate prošlogodišnje akcije koja je trajala od 15. prosinca 2021. do 9. siječnja 2022. godine. Tijekom navedenog razdoblja, policija je evidentirala devet ozlijeđenih osoba, od kojih je sedmero bilo mlađe od 18 godina.

Teške tjelesne ozljede zadobile su tri osobe koje su sve bile maloljetne, dok je šest osoba lakše ozlijeđeno. Kad je riječ o teškim tjelesnim ozljedama radi se o ozljedama nastalim aktiviranjem petardi gdje je u slučaju 9 - godišnjaka došlo do teške ozljede oka, kod 14- godišnjaka eksplozivne ozljede šake desne ruke, a kod 17-godišnjaka, koji je u trenutku uporabe pirotehnike bio pod utjecajem alkohola, nastale su eksplozivne rane na šakama obje ruke (prijelomi, djelomične amputacije  prstiju lijeve ruke).

„Kada govorimo o oštećenjima objekata, oštećen je jedan stan, pet automobila i tri druga objekta, a oduzet je 61 komad raznoga oružja, preko 500 komada streljiva, 11 komada eksplozivnih sredstava i više od 4300 komada pirotehničkih sredstava što je u odnosu na oštećenja objekata prethodnih godina relativno malen broj“ - rekao je voditelj Vukoja.

Evidentiran je 51 prekršaj i 14 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva.

Oduzet je 61 komad raznog oružja, više od 500 komada streljiva, 11 komada eksplozivnih sredstava te više od 4000 komada pirotehničkih sredstava.

„Povećan broj oduzetih pirotehničkih sredstava možemo povezati sa pokušajima prodaje pirotehničkih sredstava na crnom tržištu obzirom na zabranu prodaje petardi i redenika kategorije F2 i F3.“ - zaključio je voditelj Vukoja.

„Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja od danas 15. prosinca sve do 1. siječnja, službeno je građanima dozvoljena nabava pirotehničkih sredstava koja su dozvoljena dok je uporaba dozvoljena od 27.  prosinca do 1. siječnja.“ - istaknuo je Nikola Turkalj načelnik Sektora inspekcijskih poslova.

Dodatno je istaknuo kako su petarde zabranjene u Republici Hrvatskoj i građani ih ne bi smjeli posjedovati.

Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina.

Načelnik Turkalj pozvao je hrvatske i strane državljane koji će dolaziti u Republiku Hrvatsku tijekom blagdana da ne pokušavaju uvesti zabranjena pirotehnička sredstva.

Istaknuo je i kako je MUP obavijestio dostavljačke tvrtke da nemaju odobrenje za rukovanje i skladištenje eksplozivnih tvari pa tako i pirotehničkih sredstava i u slučaju da zaprime pošiljke za dostavu koje sadrže pirotehnička sredstva, koja su građani naručili putem interneta, dužni su ih zadržati i obavijestiti nadležne inspekcijske službe i carinu.

Na kraju izlaganja načelnik Turkalj pozvao je građane da kupuju samo dozvoljena sredstva i to od prodavača ovlaštenih od strane MUP-a kojih je 567 jer su novčane kazne  za građane visoke (5000 do 15.000 kn).

Prim. dr. Barčot koji već niz godina surađuje s MUP-om u provođenju ove operativne akcije izrazio je zadovoljstvo jer akcija pokazuje pozitivne rezultate što se vidi i u praksi u smanjenom broju ozlijeđene djece. „Kada je riječ o ozljedama od pirotehničkih sredstava najčešće se radi o ozljedama šake, prstiju i lica koje nekad mogu biti površinske, ali mogu biti i duboke i rezultirati gubitkom šake, prstiju ili oka što djecu trajno obilježi.“ -  rekao je prim. dr. Barčot.

Na kraju izlaganja prim. dr. Barčot apelirao je na građane, da ne eksperimentiraju sa pirotehničkim sredstvima jer u takvim slučajevima nastaju najgore ozljede, a u slučaju neeksplodiranog pirotehničkog sredstva da mu se ne približavaju barem pola sata, a nakon toga s velikim oprezom i prije odlaganja na otpad da ga zaliju vodom.  

Andrija Dražetić, policijski službenik Službe prevencije iznio je niz savjeta građanima za sigurno rukovanje pirotehnikom i naglasio:“ „Podsjećamo kako je i dalje u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija“, u sklopu koje, osim što možete predati bez sankcija ilegalno oružje, možete predati i zaostala zabranjena pirotehnička sredstva."

Savjeti građanima:
  • suzdržite se od uporabe pirotehničkih sredstava
  • ako ipak koristite pirotehniku, obavezno pročitajte i pridržavajte se uputa proizvođača za sigurno rukovanje
  • izbjegavajte korištenje pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorima i tamo gdje se okuplja veći broj građana
  • ne koristite pirotehnička sredstva u prostorima gdje se nalaze eksplozivna i lakozapaljiva sredstva
  • ne bacajte pirotehnička sredstva ispod ili na vozila, na balkone ili ispod stakla
  • ne koristite pirotehnička sredstva pod utjecajem alkohola
  • ne bacajte pirotehnička sredstva u zonama gdje se nalaze kućni ljubimci i druge životinje
  • ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo.

Dodatne informacije pogledajte u Brošuri



Pisane vijesti