VIDEO: U velikoj međunarodnoj akciji uhićeni članovi zločinačkog udruženja koji su se bavili preprodajom luksuznih osobnih vozila

Tijekom provođenja završne akcije u Zagrebu je uspostavljen EUROPOL-ov mobilni ured

Foto i video: MUP RH

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - Služba Osijek su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, Carinskom upravom, Službom za unutarnju reviziju, nadzor i kontrolu te u suradnji s EUROPOL-om, proveli složeno kriminalističko istraživanje nad više osoba organiziranih u zločinačko udruženje zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, te počinjenja utaje poreza ili carine, pranja novca, krivotvorenja isprava i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja. 


 

Radi se o velikoj međunarodnoj akciji u kojoj su uhićeni članovi zločinačkog udruženja koji su se bavili preprodajom luksuznih osobnih vozila krivotvorenjem poslovne dokumentacije uz korištenje većeg broja trgovačkih društava, takozvanih „nestajućih“ trgovaca u državama članicama Europske unije i šire. Njihove kriminalne aktivnosti rezultirale su značajnom utajom poreza na dodanu vrijednost na štetu Republike Hrvatske.

Zbog opsežnosti i složenosti kriminalističkog istraživanja ustrojen je policijski stožer koji je iz Zagreba koordinirao rad više od 80 policijskih službenika koji su bili uključeni u realizaciju. U provođenju kriminalističkih istraživanja sudjelovali su i policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - Služba Zagreb, Rijeka i Split, Kriminalističko-obavještajnog sektora Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave zagrebačke.

Tijekom jučerašnjeg dana uhićeni su članovi zločinačkog udruženja te su provedene pretrage na području Hrvatske, Njemačke i Češke, a sve uz suradnju s EUROPOL-om kojem se ovom prilikom zahvaljujemo na pruženoj podršci i suradnji. Tijekom provođenja završne akcije u Zagrebu, uspostavljen je EUROPOL-ov mobilni ured radi bržeg povezivanja s ostalim državama članicama EU i žurnih provjera podataka u njihovim bazama.

 
***
 
 
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 48-godišnji hrvatski državljanin organizirao i vodio zločinačko udruženje zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine i krivotvorenja isprava na način da je u zajedničko djelovanje uvezao deset osoba (46-, 47-, 47-, 39-, 44-, 37-, 49-, 30-, 44- i 46-godišnjaka), od kojih je osam državljana Hrvatske te dvoje dvojni državljani Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Trojica osumnjičenika su ujedno i osnivači i/ili stvarni voditelji u tri trgovačka društva (registrirana za trgovinu automobilima i nespecijaliziranu trgovinu na veliko) koja su ostvarivanjem imovinske koristi odgovorna za utaju poreza ili carine.

Naime, spomenuti 48-godišnjak je od siječnja 2018. pa do sredine svibnja 2019. godine na području Hrvatske i Njemačke, kao osnivač i stvarni voditelj poslovanja jednog trgovačkog društva, povezao u zajedničko djelovanje spomenute osumnjičenike i dva trgovačka društva. Prilikom unosa i daljnje prodaje rabljenih osobnih vozila visoke klase iz Njemačke u Hrvatsku, izbjegavali su obračunavanje i plaćanje propisanih poreza spomenutih trgovačkih društava u državni proračun Hrvatske, a sa ciljem stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge.

Utvrđeno je da su na području Njemačke kupovali rabljena vozila za koja su izrađivali nevjerodostojne račune većeg broja trgovačkih društava osnovanih na području Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Bugarske pa su lažno prikazivali kako je PDV na te automobile prikazan i plaćen na području stranih država i time su trgovačkim društvima omogućavali izbjegavanje plaćanja PDV-a u Hrvatskoj.

U dosadašnjim rezultatima ovog kriminalističkog istraživanja koje još nije dovršeno, utvrđeno je da je na ovaj način pri uvozu više desetaka rabljenih osobnih vozila visoke klase, radi daljnje prodaje na području Hrvatske, oštećen državni proračun s osnove PDV-a za najmanje tri milijuna kuna za koje iznose su članovi zločinačkog udruženja nepripadno okoristili sebe i trgovačka društva.

Na opisani način počinjena su kaznena djela zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine, pranja novca i krivotvorenja isprava, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Policijski su službenici u koordiniranoj akciji, koja se rukovodila iz Stožera u Zagrebu, uhitili osumnjičene osobe te podnijeli odgovarajuće kaznene prijave Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.
 

Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji | Kaznena djela i zakon