VIDEO: Seminar ''Istraživanje mjesta događaja s većim brojem žrtava''

Cilj seminara koji se ovoga tjedna održava na Malom Lošinju je stručno usavršavanje sudionika stjecanjem znanja o izazovima rada na mjestu događaja visoke složenosti, povećavanje razumijevanja tehničkih mogućnosti drugih specijalističkih službi te važnost koordiniranog rada i sustavnog pristupa obradi terena te žrtava

FOTO: MUP, MORH

U vojarni „Kovčanje“ na Malom Lošinju od 12. do 16. lipnja 2023. godine održava se seminar ''Istraživanje mjesta događaja s većim brojem žrtava'', u sklopu kojeg je provedena terenska vježba na kojoj je simuliran rad specijalističkih timova.
 
Seminar je organiziran u suradnji Odjela kriminalističke vojne policije, Centra za kriminalistička ispitivanja, istraživanja i vještačenja ''Ivan Vučetić'' te Službe za očevide i kriminalističku tehniku Policijske uprave osječko-baranjske, Policijske akademije ''Prvi hrvatski redarstvenik'' te Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije, čiji su predstavnici sudjelovali u izradi scenarija vježbe, pripremili i organizirali vježbu, usmjeravali i vodili timove tijekom simulacije te nadzirali i koordinirali postupanja.
 
Cilj seminara je stručno usavršavanje sudionika stjecanjem znanja o izazovima rada na mjestu događaja visoke složenosti, povećavanje razumijevanja tehničkih mogućnosti drugih specijalističkih službi te važnost koordiniranog rada i sustavnog pristupa obradi terena te žrtava u sličnim uvjetima.
 
Na seminaru su prezentirane međunarodne usvojene metode obrade mjesta događaja te žrtava, a korišteno je i vozilo ekipe za očevide opremljeno s opremom za istraživanje mjesta događaja nabavljeno u sklopu ISF projekta ''Jačanje kapaciteta kriminalističke policije u području istraživanja mjesta događaja teških kaznenih djela i organiziranog kriminaliteta“'.

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite u praktičnim uvjetima demonstrirali su mogućnosti specijalističke opreme za pretragu terena iz zraka bespilotnom letjelicom te opreme za skeniranje i pretragu morskog dna, mogućnosti specijaliziranih vozila i plovila te pokretnog komandnog centra za nadzor i komunikaciju te koordinaciju i usmjeravanje timova na terenu.
 
Polaznici su usvojena znanja o specifičnostima postupanja u zadanim uvjetima, o međunarodnim obrascima koji se pritom koriste i načinu njihovog popunjavanja s podacima koji se koriste za identifikaciju žrtava te o ulozi i radu terenske mrtvačnice, prezentirali tijekom terenske vježbe.
 
S obzirom na složenost postupanja mjestu događaja s većim brojem žrtava te na veći broj specijalističkih službi koje se pritom aktiviraju, u terenskoj vježbi sudjelovalo je 50 stručnih osoba: specijalisti iz područja daktiloskopije te bioloških vještačenja Centra za kriminalistička ispitivanja, istraživanja i vještačenja ''Ivan Vučetić'', pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, ronioci Satnije antiterorističke Vojne policije, pripadnici Odjela kriminalističke vojne policije te policijski službenici za očevide i kriminalistički tehničari ovog Ministarstva.

 

Pisane vijesti