VIDEO: Prometni eksperiment uz Virtualnu policajku Sanju

Slika Vijesti/2020/11/27-11-001.jpg

Prevencija i prometni odgoj djece od najranije dobi imaju ključnu ulogu

Foto/video: MUP

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, pripremilo je Online prometni program namijenjen učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola.
 
U novom videospotu Službe prevencije, namijenjenom najmlađim sudionicima u prometu, virtualna policajka Sanja objašnjava važna pravila ponašanja u prometu, posebice pravila za sigurnost mladih biciklista.
 
Kroz neobičan eksperiment s jajetom učenici se sami mogu uvjeriti  u istinitost tvrdnje da u prometu „KACIGA GLAVU ČUVA!“



Virtualna policajka Sanja, koristeći  didaktičku opremu: T-Wall uređaj  i „pijane naočale“,  ukazuje i na višestruke štetne posljedice alkohola, demonstrirajući kako alkohol utječe na smanjenje motorike kod vozača. Putem učenika, policajka Sanja šalje poruku svim odraslima da „Alkohol nije COOL!“
 
Statistički podaci ukazuju da je u prvih deset mjeseci 2020. godine nastradalo 554 djece u prometnim nesrećama, što je 20,2% manje u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini, kada je ukupno 694 djece nastradalo u prometnim nesrećama.
 
Od ukupno nastradale djece u prometnim nesrećama u prvih deset mjeseci 2020. godine, njih 80 zadobilo je teške tjelesne ozljede, dok je prethodne godine u istom razdoblju zabilježeno stradavanje 79 djece, što ukazuje na porast od 1,3%.
 
U prvih deset mjeseci ove godine 471 dijete zadobilo je u prometnim nesrećama lakše tjelesne ozljede, što u odnosu na 2019. godinu predstavlja pad od 22, 5%, kada je u prvih deset mjeseci evidentirano ukupno 608 djece koja su sudjelovala u prometnim nesrećama s lakšim tjelesnim ozljedama.
 
Statistički podaci ukazuju da je u prvih deset mjeseci ove godine zabilježen pad smrtno stradale djece u prometu za 57,1%.
 
I zato prevencija i prometni odgoj djece od najranije dobi, imaju ključnu ulogu!
 

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje