Video: PNUSKOK kazneno prijavio dvojicu za preprodaju oružja

Osumnjičene osobe sumnjiče se da su ilegalno nabavljale i preprodavale vojno i civilno oružje

Foto: MUP

Video možete pogledati OVDJE.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - Služba Zagreb, u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Zlataru, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 61-godišnjakom i 34-godišnjakom zbog osnova sumnji u počinjenje više kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. 
 
Naime, operativnim radom policijski službenici su došli do saznanja da se osumnjičenici bave ilegalnom nabavom i prodajom vojnog i civilnog vatrenog oružja. 
 
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni 61-godišnjak na području Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije nabavljao, razmjenjivao i nudio drugima razno vatreno oružje, dok mu je 34-godišnjak pružao podršku u vidu promatranja prostora te mu je „držao stražu“ da ne bi naišla policija ili je prodavao oružje umjesto 61-godišnjaka, kad bi on bio odsutan.   
 
Sumnja se da su u točno neutvrđenom razdoblju neovlašteno nabavili više komada vatrenog oružja (razne puške i strojnice) s pripadajućim spremnicima te streljivo, a koje su tijekom 2022. godine, u nekoliko mjeseci, prodali za više tisuća kuna po komadu drugim osobama.
 
Temeljem naloga suda obavljene su pretrage u domovima osumnjičenika te je pronađeno više komada vatrenog oružja i eksplozivnih tvari i to: četiri ručne bombe, pušku s optičkim ciljnikom, četiri revolvera, šest pištolja, dva nastavka za pištolj za ispaljivanje raketa, optički ciljnik te 862 komada raznog streljiva.  
 
Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđen i veći broj osoba koje nude na prodaju vatreno oružje i kojima su osumnjičeni prodali oružje pa su tako policijski službenici PU zagrebačke, krapinsko-zagorske i varaždinske, u koordinaciji s policijskim službenicima PNUSKOK-a temeljem naloga proveli još nekoliko pretraga, kod više osoba, te je pronađeno još oružja i to: jedna puška s optikom i prigušivačem, dva pištolja, plinski pištolj, oko 300 grama plastičnog eksploziva, tri pušćane cijevi, dvije bajonete, 600 komada streljiva raznih kalibara te manja količina marihuane.   
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenike (61, 34) predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su podnijeli Općinskom državnom odvjetništvu u Zlataru. Protiv osumnjičenih kupaca i preprodavača također će biti podnijeta kaznena prijava nadležnim državnim odvjetništvima. 

Video možete pogledati OVDJE.
 
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i prekršaji | Krijumčarenje oružja