Video: Obilježavamo Dan sigurnijeg interneta

Cilj je, kroz razne preventivne aktivnosti, skrenuti pozornost na važnost sigurnog korištenja interneta kod djece i mladih

FOTO: Ilustracija

U Hrvatskoj i svijetu svake godine, u drugom tjednu u veljači, obilježava se „Dan sigurnijeg interneta“. Cilj je, kroz razne preventivne aktivnosti, skrenuti pozornost na važnost sigurniju i odgovorniju upotrebu online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima.

Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je „Zajedno za bolji internet.“

U ovo vrijeme pandemije virusa COVID-19, kada su na snazi epidemiološke mjere koje ograničavaju  bliske fizičke kontakte, građani više i češće komuniciraju i kupuju preko modernih tehnologija, a djeci i mladima internet i mobiteli postali su važan alat u procesu obrazovanja te svojevrsna poveznica između škole i doma.

Pitanje sigurnosti djece i mladih na internetu vrlo je teško osigurati bez adekvatnog sagledavanja i podizanja razine znanja onih koji ih trebaju poduprijeti i zaštititi, a to su prvenstveno roditelji i učitelji osnovnih škola. U ponašanju djece i mladih potrebno je razviti mehanizme za filtriranje i blokiranje mnoštva sadržaja, kako bi izgradili učinkovite strategije donošenja odluka te razvili kritičku medijsku pismenost.

Povodom obilježavanja međunarodnog Dana sigurnijeg Interneta donosimo preventivno – edukativni paket savjeta:
 
  • Videospot namijenjen učenicima viših razreda osnovnih škola u kojem Virtualna policajka Kristina savjetuje učenike kako svoj boravak na internetu učiniti sigurnijim

     
Korištenje tehnologije i interneta je poželjno i korisno, no treba ih koristiti sigurno i odgovorno. Bez obzira jesmo li djeca i mladi, roditelji i skrbnici, stručnjaci različitih profila, svi u tome imamo veliku ulogu.

Internet je postao sastavni dio života, pogotovo za mlade i djecu koji su najčešći korisnici modernih tehnologija. Kao i većina stvari u životu i internet ima svoje dobre i loše strane i zato je jako važno znati i naučiti kako se sigurno kretati prostranstvima mreže.

Pisane vijesti | Obilježavanja | Društvo i zajednica