VIDEO: Nakon devetomjesečne međunarodne policijske akcije razbijeno zločinačko udruženje

22 osumnjičena koje je prijavila hrvatska policija pripadaju nasilnoj kriminalnoj ćeliji sa zapadnog Balkana, čijih je ukupno 37 članova uhićeno diljem Europe u međunarodnoj operaciji Balkanski kartel

Tekst: HINA/MUP
Foto/video: MUP

Danas, 26. svibnja 2023. godine, u amfiteatru Ravnateljstva policije održana je konferencija za medije povodom provedenog međunarodnog kriminalističkog istraživanja koje je rezultiralo uhićenjem 37 osoba -  VIDEO: 37 uhićenih nakon razbijanja nasilne balkanske kriminalne ćelije.  

O akciji razbijanja zločinačkog udruženja, ćelije Balkanskog narko kartela, uz načelnika PNUSKOK-a Marija Kovača i zamjenika ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta  i voditelja Odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage Vedrana Libla, govorili su hrvatski voditelj Službe kriminaliteta droga Policijske uprave zagrebačke Goran Lauš, njegov kolega Mišo Radovančević iz Slovenije i Semin Kadić iz Uprave federalne policije Federacije BiH.

Načelnik Kovač je istaknuo da 22 osumnjičena koje je prijavila hrvatska policija pripadaju nasilnoj kriminalnoj ćeliji sa zapadnog Balkana, čijih je ukupno 37 članova uhićeno diljem Europe u međunarodnoj operaciji Balkanski narko kartel.

Istaknuo je i važnost operativne potpore koju EUROPOL pruža te naglasio kako upravo provedena međunarodna suradnja ovom kriminalističkom istraživanju daje dodanu vrijednost.

„Još jedanput se potvrdilo kako se hrvatska policija u zadnjih nekoliko godina pozicionirala kao pouzdan partner stranim policijama i agencijama za provedbu zakona i još jednom pokazala da može uspješno voditi jedno veliko, zahtjevno, međunarodno kriminalističko istraživanje“, kazao je načelnik Kovač.

Voditelj Lauš prezentirao je provedeno kriminalističko istraživanje. U ime Ministarstva unutarnjih poslova zahvalio se svim kolegama iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Belgije, Njemačke Italije i nizozemske koju su svojim radom i angažmanom doprinijeli da na teritoriju njihovih zemalja prikupimo dovoljno dokaza protiv ove cjelokupne organizacije te USKOK-u.

Otkrivanje skupine počelo u kolovozu prošle godine nakon što je policija doznala za stanove za preprodaju droge, kazao je voditelj Lauš. Potom su uslijedila uhićenja u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH, a osnovan je i stožer koji je upravljao akcijom.

„Bez potpore DEA-e i EUROPOL-a ne bi ostvarili ovakve rezultate. Temeljem europskih istražnih naloga na području Nizozemske i Slovenije su provođene istražne radnje“, rekao je voditelj Lauš.Vedran Libl, zamjenik ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta  i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage naglasio je: „Ova operativna akcija plod je dugotrajnog i učinkovitog rada te prije svega međunarodne suradnje, kako na tužilačkoj, tako i na policijskoj razini, kojim djelovanjem je suzbijena kriminalna aktivnost jednog vrlo opasnog, zločinačkog udruženja koje je djelovalo na području cijele Europe i spriječene su njihove daljnje kriminalne aktivnosti.“

Podsjetio je da je nakon pokretanja istrage određen pritvor za 18 osumnjičenih, od kojih se neki nalaze i u drugim državama, ističući da će poduzeti sve da se u nastavku postupka osigura njihova prisutnost.

Mišo Radovančević, voditelj Odjeljenja za  prepovedane droge , Sektora za organizirano kriminaliteto  u Upravi  kriminalistične policije (Slovenija) istaknuo je kako je ova akcija jedan veliki uspjeh hrvatske policije te je posebno pohvalio predanost i ustrajnost kolega iz svih zemalja koje su sudjelovali u provođenju akcije.

Semin Kadić iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Federalna uprava policije (Bosna i Hercegovina) zahvalio se na izuzetnoj suradnji: „Ovo je jedan vid kako treba da izgleda saradnja i na ovaj način se samo možemo suprotstaviti najtežim oblicima krivičnih djela“.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon