VIDEO: Na konferenciji za medije predstavljeni rezultati kriminalističkog istraživanja kodnog naziva „Forma“

Predstavnici USKOK-a i PNUSKOK-a predstavili su tijek i rezultate dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja tijekom kojem je zalijenjena najveća količina tzv. prekursora u Hrvatskoj 

FOTO: MUP

Danas, 1. ožujka 2022. godine u amfiteatru Ravnateljstva policije održana je konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati provedenog kriminalističkog istraživanja kodnog naziva „Forma“, tijekom kojeg je pronađen laboratorij za proizvodnju amfetamina, a šestero hrvatskih državljana kazneno prijavljeno zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.
 


Rezultate kriminalističkog istraživanja predstavili su Mario Kovač - načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Alen Barta - voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb te Željka Panza Ostrogonac - zamjenica ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Načelnik Kovač istaknuo je da su policijski službenici vlastitim operativnim radom došli do saznanja kako na području Zagreba djeluje kriminalna skupina koja se bavi nezakonitom distribucijom amfetamina u većim količinama. Naime, prema ranijim kriminalističkim istraživanjima i ranijoj praksi, amfetamin je većinom dolazio s područja Zapadne Europe i dalje se proizvodio i krijumčario u Hrvatsku. No ono što su policijski službenici zatekli prilikom realizacije ovog kriminalističkog istraživanja nadišlo je njihova očekivanja istraživanja.

„Ovo zločinačko udruženje uspostavilo je laboratorij u opsegu i na način kako to još nije zabilježeno u dosadašnjoj kriminalističkoj praksi. Naime, laboratorij je osposobljen da u jednom proizvodnom ciklusu proizvede znatne količine amfetamina koja se mjeri čak u stotinama kilograma“ – pojasnio je načelnik Kovač te nastavio kako su stupanj konspirativnosti i mehanizmi zaštitnog ponašanja članova zločinačkog udruženja bili na zavidnoj razini te je time i rezultat policijskih službenika značajniji. „Nema razlike između ovog udruženja i onih s područja Zapadne Europe koji proizvode amfetamin u ovim količinama“- istaknuo je načelnik Kovač. 



Također je rekao kako nema razlike između istražitelja u ovom slučaju i istražitelja drugih europskih zemalja s kojima se nerijetko vole uspoređivati. Javno je pohvalio svoje policijske službenike u zagrebačkom PNUSKOK-u i policijske službenike Službe posebnih kriminalističkih poslova u Upravi kriminalističke policije. Zahvalio se i zamjenici ravnateljice USKOK-a Željki Panza Ostrogonac na tijesnoj i konstruktivnoj suradnji.

Načelnik Kovač naglasio je kako je ovo istraživanje nastavak niza uspješnih istraživanja koja su zadala ozbiljne udarce organiziranim kriminalnim skupinama - počevši od Akcije Tebra, Smart, Exotic, Štapin i drugih – a što je jedan od strateških prioriteta Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije.

„Jasno je da smo ovom prilikom razbili jednu značajnu kriminalnu organizaciju koja je amfetaminom opskrbljivala ne samo zagrebačko narko tržište, već vjerujemo i druga narko tržišta u državi“ – zaključio je načelnik Kovač te riječ prepustio voditelju Barti iz Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb. 

Voditelj Barta predstavio je detalje ovog kriminalističkog istraživanja te rekao kako se skupina organizirala za nabavku, pakiranje, skrivanje i preprodaju droge te za nabavku kemijskih sredstava za proizvodnju droge, a sastojke su skrivali u garažama, poslovnim prostorima, nakon čega su ih prevozili u obiteljsku kuću nadomak Zagreba gdje su u više faza proizvodili amfetamin. Pored laboratorija koji su uspostavili u naoko strošnoj zapuštenoj trokatnici na zagrebačkom području,  uspostavili su i prostor u kojem su prepakiravali kokain i miješali ga s punilima kako bi dobili na količini, a nabavili su i skener uređaj s kojim su provjeravali načine kako mogu krijumčariti kokain izvan Hrvatske te radili ciglice i prešali drogu s ciljem daljnje preprodaje.
Željka Panza Ostrogonac, zamjenica ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta istaknula je zanimljivosti u ovom kriminalističkom istraživanju: „USKOK je bio aktivno uključen u samo kriminalističko istraživanje od početka, a cilj nam je bio što učinkovitije prikupljanje dokaznog materijala kao podloge za otvaranje istrage i u tu svrhu smo s policijskim službenicima svakodnevno održavali komunikaciju i sastanke“ - rekla je zamjenica te napomenula kako je suradnja bila iznimno dobra te polučila iznimno dobar rezultat.

„Susreli smo se s iznimno dobro organiziranom kriminalnom grupacijom koja je u poduzimanju protupravnih radnji bila krajnje konspirativna, što nam je dalo dodatan poticaj da se s druge strane i mi organiziramo, posebno u dijelu poduzimanja radnji koje će biti adekvatan odgovor na uočeno, sve kako bi se utvrdili modaliteti postupanja i utvrdili počinitelji“ - nastavila je zamjenica Panza Ostrogonac te naglasila kako je prilikom realizacije provedeno 13 pretraga nekretnina i 15 pretraga vozila. Naglasila je kako je pretraga same kuće, odnosno postrojenja bila iznimno složena te da je bilo nužno uključiti i druge službe i stručne osobe kako bi se osiguralo mjesto pretrage i kako bi se otklonila opasnost koja je realno postojala za sve sudionike pretrage.
 Zamjenica Panza Ostrogonac još je jednom ponovila kako se radi o najvećoj zapljeni prekursora u Republici Hrvatskoj, a protiv osumnjičenih osoba je sudac istrage odredio istražni zatvor.

Zaključno, zamjenica je zahvalila policijskim službenicima PNUSKOK-a i Službi Zagreb na iznimno dobroj, kvalitetnoj i uvažavajućoj suradnji koja je rezultirala doista izvrsnim rezultatom.

Stranica