Upozorenja i savjeti vozačima koji kreću na godišnje odmore

Slika /Ilustracije/Promet/Autocesta1.jpg

Za produženi vikend očekuju se gužve na prometnicama koje vode prema moru – pridržavajte se prometnih propisa i budite oprezni!

FOTO: ilustracija
 
Ovog se produženog vikenda, zbog povećanog intenziteta prometa na našim cestama, očekuju gužve na prometnicama koje vode prema moru te prilazima marijanskim svetištima.
 
Najveći zastoji i kolone očekuju se na ulazima i izlazima s autocesta, posebice na autocesti A1 na naplatnim postajama Lučko i Demerje (proteklog vikenda na ovim naplatnim postajama ukupno je ušlo i izašlo preko 225.000 vozila), potom dionici autoceste A1 od čvora Lučkog do čvora Bosiljevo, Istarskom „Y“, izlazu s autoceste A2 kod Trakošćana, na Zagrebačkoj obilaznici, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, važnijim državnim cestama koje vode prema moru, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama i sl.
 
Povećani intenzitet prometa povećava i broj prometnih nesreća te stradavanja u njima. Kako se većina prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno sudionika u prometu koji grubo krše osnovne prometne propise, Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu će pozornost posvetiti sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti.
 
Aktivnosti će se poduzimati na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru, kao i na prilazima većim turističkim središtima, a najveća pozornost posvetit će se autocestama i važnijim državnim cestama.
 
U provođenje ovih aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planirat će se na način da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama.
Policijski službenici raspoređivat će se na prometne pravce koji se statistički iskazuju kao ugroženi i na kojima se odvija najintenzivniji promet.
Jednako tako, maksimalno će se staviti u funkciju i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge).
 
Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu koji „iskaču“ iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, odnosno čine prekršaje iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“: vožnju pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela. Uz to, posebna će se pozornost posvetiti i prekršajima motociklista.
 
U cilju postizanja maksimalne moguće protočnosti cestovnog prometa, na opterećenim dionicama cesta, odnosno mjestima gdje se stvaraju veće prometne gužve, zastoji u prometu ili se promet odvija otežano, uspostaviti će se i fizičko upravljanje prometom.
 
S ciljem što veće sigurnosti i protočnosti u cestovnom prometu, posebice u vrijeme kada se očekuju najveće gužve, policijski službenici Ravnateljstva policije obavljat će neposredni nadzor odvijanja prometnih tokova, nadzor operativnog pokrivanja prometnica i organizacije upravljanja prometom, a za izvršenje navedenih zadaća koristit će se i helikopter.
 
Međutim, svjesni smo činjenice kako je aktivnost policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije.
 
Stoga, ovom prilikom apeliramo na vozače da se pridržavaju prometnih propisa te posebno upozoravamo na sljedeće:
 
 • prije polaska na godišnji odmor potrebno je provjeriti ispravnost vozila (provjeriti ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.),
 • prije putovanja pravovremeno se informirati o vremenskim prilikama i stanju na cestama,
 • na putovanje krenuti odmoran, odnosno izbjegavati polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena,
 • ukoliko je to moguće, izbjegavati polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak popodne, subotu ujutro, nedjelju poslijepodne). 

Osim toga, podsjećamo vozače i na sljedeće zakonske obveze i dužnosti:
 
 • nemojte konzumirati alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • koristite sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • koristite zaštitnu kacigu,
 • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti, a naročito budite oprezni kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),
 • poštujte ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom),
 • poštujte ograničenja data promjenjivom prometnom signalizacijom prilikom vožnje autocestama,
 • prilikom vožnje autocestom, krećite se krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koristite samo za pretjecanje,
 • na autocesti nemojte zaustavljati niti parkirati motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene,
 • prilikom vožnje autocestom ne prelazite vozilom iz trake u traku (slalom vožnja), ne pretječite prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, držite potreban razmak, ne požurujte vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova ili na drugi način, nemojte izvoditi bilo koju drugu radnju kojom biste ugrozili ili doveli u opasnost sebe ili druge sudionike u prometu,
 • prilikom vožnje u koloni držite dovoljan razmak između vozila,
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
 • u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustavite, osvježite i odmorite,
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje, a ukoliko je to neophodno potrebno, koristite ga isključivo uz pomoć uređaja koji omogućuju njegovo korištenje bez upotrebe ruku,
 • pridržavajte se naredbi policijskih službenika. 
 
Naposljetku, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, pozivamo sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa te međusobno tolerantno ponašanje i strpljenje, kako bi ovaj vikend protekao sa što manje stradalih na našim prometnicama.
 
Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske želi vam sigurno i sretno putovanje te ugodan odmor!


Pisane vijesti | Promet i vozila