Uhićena dvojica počinitelja iz tzv. “špalira smrti” na Ovčari

Slika /slike/ilustracije/vukovar.jpg

Prolazak zarobljenika kroz “špalir”značio je njihovo grubo fizičko zlostavljanje poput udaranja dijelovima automatskog oružja, drvenim i metalnih palicama i raznim drugim tupo- tvrdim predmetima, rukama, nogama i dijelovima vojničke opreme

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina su u suradnji sa Upravom kriminalističke policije, policijskim upravama osječko-baranjskom i vukovarsko-srijemskom, Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i Sigurnosno-obavještajnom agencijom proveli kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana (1948. i 1963.) zbog postojanja sumnje da su tijekom 1991. godine na području Ovčare počinili kazneno djelo „ Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika„ opisano u članku 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Provedenim kriminalističkim istraživanje utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni, tada kao 43-godišnjak i drugoosumnjičeni, tada kao 28-godišnjak, kao pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine 20. studenog 1991. godine na prostoru poljoprivrednog dobra Ovčara, kod Vukovara, zajedno s više osoba grubo fizički zlostavljali veći broj osoba koje su u statusu zarobljenika dovezene iz bolnice u Vukovaru.
 
Za dvojicu osumnjičenih se sumnja da su navedenog dana u poslijepodnevnim satima, ispred hangara na poljoprivrednom dobru „Ovčara“ kraj Vukovara, bili među pripadnicima koji su formirali tzv.“ špalir“ kroz koji su zarobljenici dolaskom na Ovčaru morali proći, a sve sa ciljem odmazde i tjelesnog kažnjavanja zarobljenih i zatočenih pripadnika Hrvatske vojske/Zbora narodne garde, redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova RH i drugih dragovoljaca pripadnika hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila.
 
Prolazak kroz “špalir” značio je grubo fizičko zlostavljanje poput udaranja dijelovima automatskog oružja, drvenim i metalnih palicama i raznim drugim tupo- tvrdim predmetima, rukama, nogama i dijelovima vojničke opreme, a tijekom čega su zarobljenici pretrpjeli teške tjelesne ozljede, intenzivnu bol i osobitu fizičku patnju.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja dvojica osumnjičenika predana su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom  odvjetništvu u Osijeku.
 
Dodatna informacija:

Istraživanje raznih zločina prioritet je rada Ravnateljstva policije, a 2018. godine temeljem Odluke glavnog ravnatelja policije osnovana je i Radna skupina za istraživanje ratnih zločina. Skupina je vrlo brzo pokazala rezultate u složenom kriminalističkom istraživanju ratnog zločina počinjenog na i oko poljoprivrednog dobra „Ovčara“ u mjesecu studenom 1991. godine i kasnije tijekom opsade grada Vukovara, a osobito po privremenoj okupaciji grada od strane postrojbi JNA, Teritorijalne obrane pobunjenih domaćih Srba te srpskih paravojnih (dobrovoljačkih) jedinica.

Tijekom 2018. i 2019. godine kazneno je prijavljeno 49 osoba zbog počinjenja ukupno 53 kaznena djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, na štetu 352 oštećenika. Sva kaznena djela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu.
 
U prvih devet mjeseci 2020. godine protiv 8 počinitelja podneseno je 6 kaznenih prijava za ukupno 36 kaznenih djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva (kaznena djela „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz čl. 120. st. 1 OKZRH i „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ iz čl. 122. OKZRH).

Sva kaznena djela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine. Kaznenim prijavama obuhvaćeni su ratni zločini na području općine Cetingrad, radi prekomjernog granatiranja Šibenika te mjesta Vodice, Zaton i Rasline, ratnog zločina u Mekim Docima na području Općine Obrovac na štetu 67 osoba.
 
Pročitaj više: Ranija dovršena istraživanja ratnih zločina počinjenih na Ovčari
 
https://mup.gov.hr/vijesti-8/ratni-zlocin-protiv-ratnih-zarobljenika-na-ovcari/282286
https://mup.gov.hr/vijesti-8/priopcenje-ratni-zlocin-protiv-ratnih-zarobljenika/282474
https://mup.gov.hr/vijesti-8/ratni-zlocin-protiv-civilnog-stanovnistva-i-ratnih-zarobljenika-279710/275629
 

Stranica