Uhićena 51 osoba u suzbijanju radne eksploatacije

Slika /slike/ilustracije/Europol.jpg

Identificirano 334 potencijalnih žrtava i 160 počinitelja tijekom EMPACT-ovih zajedničkih akcijskih dana provedenih u 31 zemlji diljem Europe

Foto: Ilustracija

Od 20. do 27. travnja 2024. godine, tijela za provedbu zakona, granična straža, nadzorna tijela za rad i porezne vlasti diljem Europe udružile su snage kako bi otkrile i riješile problem radne eksploatacije.

Fokus EMPACT-ovih zajedničkih akcijskih dana još jednom je bio usmjeren na suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije, osobito izbjeglica i državljana trećih zemalja. Pod vodstvom Nizozemske te uz podršku Europola i Europskog nadzornog tijela za rad, akcijski dani u kojima su sudjelovale vlasti iz 31 zemlje doveli su do uhićenja 51 osobe i identifikacije 334 potencijalnih žrtava trgovanja ljudima.
 
Rezultati operacije uključuju:
 
  • sudjelovanje 15 313 službenika tijela za provedbu zakona te nadzornih tijela za rad i poreznih vlasti
  • 165 896 provjera (uključujući nad 63 649 osoba, 9 564 lokacija, 20 556 vozila i 76 670 dokumenata)
  • identifikaciju 160 osoba koje se sumnjiči za trgovanje ljudima (od kojih 93 u svrhu radne eksploatacije)
  • uhićenje 51 osobe za razne zločine (od kojih 30 za radnu eksploataciju)
  • identificirano 334 potencijalnih žrtava trgovanja ljudima (od kojih su 279 potencijalne žrtve radne eksploatacije)
  • pokrenuto 476 novih istraga raznih kaznenih djela (od kojih 80 u području radne eksploatacije) 

Cilj operacije, koja je trajala tjedan dana, bio je omogućiti tijelima da se ciljano usmjere na najrelevantnije ili najčešće oblike radne eksploatacije u svojim zemljama. Zemlje sudionice provele su provjere u širokom rasponu sektora uključujući ugostiteljstvo, gastronomiju, dostavu hrane, preradu prehrambenih namirnica i mesnih proizvoda, kozmetičke usluge, pružanje zdravstvenih usluga u kućanstvima, logistiku i distribuciju, poljoprivredu, građevinu i rudarstvo.
 
U svojim ranijim oblicima, operacija je imala izraženi multidisciplinarni pristup. Rad nacionalnih i regionalnih policijskih tijela, granične straže, poreznih vlasti, nadzornih tijela za rad i inspektorata rada koordinirali su i podržali Europol i Europsko nadzorno tijelo za rad, što je uvelike unaprijedilo protok informacija te podiglo svijest o znakovima trgovine ljudima. Tijesna suradnja između raznih nadzornih tijela i tijela za provedbu zakona znatno je doprinijela uspjehu akcijskog tjedna u borbi protiv trgovine ljudima.
 
Europol je tijekom Zajedničkih akcijskih dana pružao 24-satnu podršku te su njegovi analitičari obrađivali podatke koje su dostavila uključena nadležna tijela. Uz koordinaciju operativnih aktivnosti i olakšavanje razmjene informacija, Europol je osigurao danonoćnu analitičku i operativnu podršku koja je u stvarnom vremenu olakšavala komunikaciju između tijela sudionika i upućenih stručnjaka kako bi se pomoglo istražiteljima na terenu.
 
Države članice sudionice:
Nizozemska (voditelj operacije), Francuska, Italija i Rumunjska (su-voditelji), Albanija, Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Danska, Finska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Latvija, Litva, Luksemburg, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo.
 
Agencije sudionice:
Europol i Europsko nadzorno tijelo za rad.



Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji | Kaznena djela i zakon