U Valbandonu se održava instruktivni seminar za predavače-multiplikatore iz protueksplozijske zaštite

Polaznici seminara su predavači-multiplikatori iz PU zagrebačke, splitsko-dalmatinske, primorsko-goranske i osječko-baranjske koji u svojim policijskim upravama organiziraju i provode godišnja dopunska stručna usavršavanja policijskih službenika za protueksplozijsku zaštitu

FOTO: MUP RH

U petak, 24. rujna 2021. u Valbandonu, završava petodnevni instruktivni seminar za predavače-multiplikatore iz protueksplozijske zaštite. Seminar je organizirala Policijska akademija u suradnji s Protueksplozijskom službom, a nositelji provedbe su policijski službenici Protueksplozijske službe Uprave policije u suradnji s predavačima Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i Protueksplozijskim odjelom PU istarske.

Seminar je sufinanciran sredstvima Fonda za unutarnju sigurnost, Instrumenta za financijsku potporu u području policijske suradnje, sprečavanja i suzbijanja kriminala i upravljanja krizama, projekt „Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova: u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost te borbi protiv terorizma“.

Polaznici seminara su predavači-multiplikatori iz PU zagrebačke, splitsko-dalmatinske, primorsko-goranske i osječko-baranjske koji u svojim policijskim upravama organiziraju i provode godišnja dopunska stručna usavršavanja policijskih službenika za protueksplozijsku zaštitu.

Seminar je započeo prezentacijom naziva „Evolucija prijetnji i strategija napada“ koja sadržava novosti u provedbi projekta EXERTER koji je posvećen sigurnosti od eksploziva i napada eksplozivnim napravama. Projekt EXERTER financiran je sredstvima Okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije – Obzor 2020, a u njemu sudjeluje i Protueksplozijska služba. Uslijedila je prezentacija vezana uz eksplozive iz kućne radinosti, koju je održao policijski službenik Protueksplozijske službe koji je, također, bio sudionik radionice na temu izrade eksploziva u kućnoj radinosti održane ove godine u Nizozemskoj. Program je nastavljen prezentacijama Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ te odabranim slučajevima iz prakse koje su prezentirali prisutni službenici Protueksplozijskih odjela i time sa svojim kolegama razmijenili stečena iskustva i znanja s terena.

U praktičnom dijelu seminara polaznici su uvježbavali rad sa specijalističkom opremom nabavljenom najvećim dijelom sredstvima Fonda za unutarnju sigurnost. Vježbe u radu s eksplozivnim sredstvima,  kao i vježbe provedbe karakterističnih očevida s kojima se policijski službenici zadnjih godina suočavaju u praksi, održane su na namjenskom poligonu.

Zadnji dan seminara predviđen je za analizu provedenih vježbi i dodjelu potvrda o provedenom stručnom usavršavanju.

Pisane vijesti