U subotu se u Osijeku održava nogometna utakmica visokog rizika između NK Osijek i HNK „Hajduk“

Slika /Ilustracije/nogometna/joshua-hoehne-i2LmDFUVk4U-unsplash.jpg

Ulazi u stadion bit će otvoreni od 15,30 sati. Pozivaju se posjetitelji da do stadiona dođu ranije kako bi se izbjegle prometne gužve i čekanje na ulazima na tribine

Foto: Ilustracija

Na stadionu Opus Arena u Osijeku sutra, 3. veljače, s početkom u 17,30 sati, odigrat će se nogometna utakmica 21. kola SuperSport Hrvatske nogometne lige između NK Osijek i HNK Hajduk. 

Utakmica je proglašena utakmicom visokog rizika te će policija - uz koordinativnu ulogu Stožera za osiguranje utakmica visokog rizika Ravnateljstva policije, sukladno Protokolu o sigurnosti na utakmicama visokog rizika i sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima (NN 76/09, 92/14,70/19), Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima (NN 117/03, 71/06, 43/09, 34/11, 114/22) i Zakonu o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12, 114/22), poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti. 

S obzirom na očekivani veliki interes gledatelja te očekivani dolazak većeg broja gostujućih navijača, pozivamo sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.

Obavijest za gledatelje 

Ulazi u stadion bit će otvoreni od 15,30 sati. Pozivaju se posjetitelji da do stadiona dođu ranije kako bi se izbjegle prometne gužve i čekanje na ulazima na tribine te da na vrijeme i bez žurbe zauzmu svoja mjesta. 

Obavijest za gostujuće navijače 

Za gostujuće navijače predviđen je prihvat na izlazu s autoceste A5 (Osijek) zbog čega bi bilo poželjno da dođu najkasnije do 15 sati kako bi u organiziranoj koloni bili dopraćeni do parkirališnog prostora Streljane Pampas u Ulici Šandora Petefija.

Gostujućim navijačima se preporučuje da za okrjepu i točenje goriva koriste odmorišta prije punkta predviđenog za prihvat navijača, s obzirom da će policijski službenici osiguravati preprate gostujućih navijača od izlaza s autoceste do prostora Streljane Pampas.

Organizator utakmice u prostoru tribina omogućio je prodaju hrane i pića te sanitarne čvorove zbog čega se gledatelji ponovno podsjećaju da im, ukoliko namjeravaju izaći izvan prostora stadiona tijekom utakmice, neće biti omogućen povratak na tribinu. 

Informacije o prometu na dan utakmice 

Na dan utakmice, u užoj zoni stadiona u Ulici Antuna Kanižlića na dionici od kružnog toka do ulaza u parkiralište stadiona, bit će uspostavljena privremena regulacija prometa, kojom će biti zabranjen promet motornih vozila, osim vozila s dozvolom.

Pozivamo navijače da na utakmicu u neposrednu zonu stadiona dođu pješice ili javnim gradskim prijevozom. Na parkirališnim prostorima u užoj zoni stadiona bit će zabranjen promet i parkiranje zbog ograničenog broja parkirališnih mjesta, osim za vozila s akreditacijom. 

Zabranjeni preleti u zoni stadiona 

Na dan utakmice zabranjeni su letovi svih letjelica i dronova, oko i iznad stadiona. 

Fer, korektno i sportsko navijanje 

Molimo navijače da se pridržavaju odredbi vezanih za Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, osobito vezano za neprimjereno skandiranje, konzumaciju alkohola i uporabu pirotehnike.

Ovim putem pozivamo sve navijače, posjetitelje i građane na fer, korektno i sportsko navijanje bez rasističkog i diskriminatornog skandiranja prije, za vrijeme i nakon utakmice. 

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima 

Na ulazima na stadion zaštitarska služba provodit će sigurnosne preglede.

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:
 
  • unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
  • unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,
  • paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
  • maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,
  • unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
  • pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
  • pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,
  • bacanje predmeta u natjecateljski prostor te
  • boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora. 

Sva uočena protupravna ponašanja bit će sankcionirana sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i drugim zakonskim propisima. 

Ulazak na stadion odbit će se: 
 
  • posjetiteljima pod utjecajem alkohola,
  • osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,
  • posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i
  • osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici.  

Foto i video snimanje javnog okupljanja 

Policija će sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.

Priopćenja | Sport